Åldringsbedragare frihetsberövade

Vid ett tillslag mot åldringsbedragare från Malmöområdet har fyra män frihetsberövats. Männen är misstänkta för delaktighet vid olika bedrägerier mot äldre i södra Sverige där man uppträtt som falska banktjänstemän eller poliser.

De misstänkta som är i 20 – 45 år gamla misstänks för att ha deltagit i grova bedrägerier mot äldre genom att ringa och påstå sig komma från en bank eller kreditinstitut och genom olika påstående förmått de drabbade att lämna ifrån sig sina bankkort med kod.

De drabbade, som är i 80 – 90-års-åldern, har lurats att poliser skulle hämta bankkorten. Bankkorten har därefter hämtats hos de drabbade av gärningsmännen som därefter gjort kontantuttag eller inköp av dyra elektronikvaror.

I förundersökningen där tre av de misstänkta männen sitter häktade ingår initialt fyra grova bedrägerier i Malmö (2 st.), Lund samt Örkelljunga. Vid de fyra brotten har de misstänkta kommit över kontanter eller gjort inköp av elektronikvaror till ett sammanlagt värde av cirka 400 000 kronor.

De misstänkta männen greps under föregående vecka vid tillslag i Malmöområdet och är tidigare kända av polisen. Männen häktades under helgen.

Under måndagen den 16 mars greps och anhölls en fjärde misstänkt i Malmöområdet. Mannen som är i 30-års-åldern misstänks för delaktighet i grova bedrägerier i Bunkeflostrand, Ljungby samt Malmö. Vid brotten har de drabbade åldringarna blivit av med värden för cirka 150 000 kronor. Bedrägerierna är genomförda på samma sätt som tidigare beskrivits i texten.

Under 2020 har det sammanlagt gjorts 72 anmälningar i polisregion Syd varav 40 är fullbordade grova bedrägerier, där gärningsmännen påstått sig komma från bank, kreditinstitut eller polisen och lurat äldre att lämna över sina bankkort med kort vid hembesök av bedragarna. Bedragarna har vid de här brotten lurat till sig kontanter och gjort inköp med de tillgripna korten för sammanlagt cirka 1.5 miljoner kronor.

Polisen utesluter inte att fler kan komma att misstänkas för brott i samband med utredningen som också kan komma att omfatta fler brott med samma modus.

Frågor angående ärendet hänvisas till polisens presstalesperson Robert Loeffel, 010-562 21 44.

Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

  • Använd aldrig din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Koderna är nycklar till dina besparingar/pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara nära släkting eller från banken, polisen, företag osv.
  • Telefonbedragare gör efter ett första samtal också hembesök för att försöka lura till sig bankkort med koder samt värdeföremål - öppna inte dörren när okända ringer på - ring polisen direkt på 112.
  • Lämna aldrig ifrån dig ditt bankkort eller kod till någon som söker upp dig eller ringer Skydda dig mot telefonbedrägerier.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid direkt via telefon 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.