Arkeologen som blev kriminaltekniker

Kriminaltekniker

Zohra Ben Salah jobbar som kriminaltekniker.

Att leta efter kvarlämningar och analysera dem är kunskaper som kommer väl till pass i jobbet som kriminaltekniker. För Zohra Ben Salah blev poliskarriären en naturlig fortsättning på arbetet som arkeolog och osteolog.

Idén väcktes redan som 21-årig student. Efter att ha pluggat till arkeolog hade Zohra Ben Salah bestämt sig för att läsa vidare till osteolog, ett annat ord för benforskare. En dag under utbildningen kom en kriminaltekniker på besök för att berätta om hur arkeologer och osteologer skulle kunna hjälpa polisen i deras arbete.

– Jag kände direkt att ”det där vill jag också göra!”, minns Zohra.

Allt hon lärt sig hittills hade handlat om fornlämningar och att med varsam hand skapa en tydligare bild av människans historia. Men framför henne stod en person som berättade att hennes kunskap lika gärna skulle kunna användas för att klara upp brott och skapa lösningar – mitt i samtiden.

Zohra satte upp ett mål för sig själv: innan 28 års ålder skulle hon också bli polis. Hon gick den långa vägen, och jobbade först som arkeolog. Men hon upptäckte snabbt att det var svårt att få fasta anställningar, oftast var det timjobb och avgränsade projekt. Till slut kom hon in på Polisutbildningen, gick utbildningen och började jobba som polis. Efter fem år kom öppningen: en tjänst som kriminaltekniker blev ledig.

– Jag var nog den första personen som var arkeolog, osteolog, polis och kriminaltekniker på en och samma gång. I dag är kombinationen betydligt vanligare.

Inledande prestigeprojekt

I sitt allra första uppdrag som nybliven kriminaltekniker 2005 kastades hon in ett mycket laddat och uppmärksammat fall. Utmaningen var att analysera det svenska DC3-plan som 1952 sköts ned av Ryssland med åtta besättningsmän ombord. Fallet hade varit vida omskrivet, men hittills hade ingen lyckats få upp planet från havsbotten för att analysera kvarlevorna. Många anhöriga levde efter 50 år fortfarande i ouppklarad sorg.

– Vi kunde inte bara börja sätta spaden i havsbotten eftersom det skulle påverka fynden. Istället lyckades vi frysa en större bit av havsbotten som lyftes upp tillsammans med planet. Därefter tinades blocken upp på Muskö, där vi gjorde en kriminalteknisk undersökning samtidigt som vi använde oss av arkeologiska tekniker, samt mina osteologiska kunskaper. Äntligen fick jag känna att min kunskap kom till praktisk nytta.

Zohra ser stora likheter mellan rollen som osteolog/arkeolog och kriminaltekniker. Det är samma princip, att man försiktigt mejslar fram historien lager för lager, bit för bit. Dokumentationen måste dessutom vara noggrann och kronologiskt korrekt för att även en person som inte sett platsen snabbt ska kunna förstå vad som ägt rum.

– Båda arbetssätten innebär att själva undersökningen omedelbart påverkar platsen. Därför gör man ingenting förrän allt är fotograferat och dokumenterat. Det går inte att backa bandet.

Skyddet gör skillnaden

En viktig del i att påverka så lite som möjligt handlar om att till varje pris undvika kontamination på brottsplatsen, alltså att inte råka lämna sina egna DNA-spår.

– När vi gör en brottsplatsundersökning är det självklart att alla har munskydd, handskar och skyddsdräkt på sig. Analyserna är så känsliga i dag att minsta lilla salivdroppe kan förvirra utredarna i nästa fas.

Trots att man i dag även kan ta in arkeologer och osteologer i civila roller på polismyndigheten, ser Zohra sin polisutbildning som en viktig grund för att förstå arbetet ur ett bredare perspektiv.

– Det är bra att det kommer in nya talanger i civila roller. Samtidigt kan det underlätta att man förstår den polisiära processen. Ibland krävs det direkta polisinsatser, exempelvis om man behöver göra husrannsakan eller beslagta bevismaterial.

Hon tror att vi i framtiden kommer att få se allt fler spännande kombinationer av utbildningar, bakgrund och erfarenheter inom poliskåren. I grunden handlar det också om personliga egenskaper som underlättar arbetet.

– För en kriminaltekniker skulle jag säga att det viktigaste är att man är nyfiken, uthållig och noggrann. Om man som jag älskar att klura på saker kan det här vara en mycket spännande karriär att ge sig in på.

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen

Kriminalteknikern säkrar spår på brottsplats