Corona-bedragare i Farsta i södra Stockholm

Lördagen den 14 mars klockan 12.20 knackade två män på hos en person i 70-årsåldern i Farsta. De påstod att de skulle göra provtagningar med anledning av coronaviruset. Den boende stängde dock dörren och bedrägeriförsöket misslyckades.

I lördags knackade två, för de boende, okända gärningsmän på hos en boende i Farsta i södra Stockholm. De påstod sig vara från sjukvården och vill komma in i bostaden för att testa den boende för coronavirus.

Den boende/brottsoffret fattade misstanke och lyckas stänga dörren och sedan kontakta polisen.

De två gärningsmännen hade grön skyddsutrustning för ansiktet och var grönklädda.

En anmälan om försök till grov stöld är upprättad.

Bedrägeribrott mot äldre genom så kallad social manipulation ökar. Tillvägagångssätten vid brotten är flera, men bedragarna utger sig ofta för att vara från banken, polisen eller en annan institution som de äldre har förtroende för.

De som begår brotten plockar ofta upp dagsaktuella frågor och använder som förevändning när de försöker lura sig in hos framför allt äldre personer.

Det är av vikt att alla pratar med sina anhöriga om de olika tillvägagångssätt som finns och om vikten av att inte släppa in okända i bostaden eller lämna ut kort eller kortuppgifter.

Skydda dig mot bedrägeri i hemmet

  • Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.
  • Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.
  • Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.
  • Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Försök inte lura mig: Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier