Dom i grovt penningtvättbrott i Rågsved

I november förra året larmades polisen till Rågsved efter att vittnen reagerat på att flera personer befann sig vid en personbil. Vid en genomsökning av bilen hittades 2,4 miljoner kronor. Pengar som efter en tingsrättsdom i mars nu tillfaller staten.

Två personer dömdes samtidigt till ett år och åtta månaders fängelse för grovt penningtvättbrott.

- Utredningen visar inte att pengarna kommer från ett specifikt brott. Däremot visar utredningen på många olika omständigheter som tyder på att pengarna kommer från brottslig verksamhet, säger Jens Jernmark, lokalpolisområde Farsta, som är en av de som arbetat med ärendet.

En del av sedelbuntarna som hittades i bilen var inlindade i plastemballage och skickades till nationellt forensiskt centrum för undersökning. Fingeravtryck kunde säkras och gav träff på en person i Malmö som tillsammans med föraren av bilen nu är dömda till ett år och åtta månaders fängelse.

Framgångsfaktorerna i ärendet har varit flera, allt från bra protokoll av polis på plats, till förhören med de misstänkta. Även tilläggsutredningar som visar att de misstänkta inte kan ha tjänat ihop pengarna på ett legalt sätt, nationellt forensiskt centrums undersökningar och larmsamtal av vittnen som ringde in har haft stor betydelse i ärendet.