Fem åtalas för försök till mord

Björn Mattsson och Cecilia Ekblad, utredare vid grova brott i polisområde Storgöteborg.

Björn Mattsson och Cecilia Ekblad, utredare vid grova brott i polisområde Storgöteborg. Bild: Tomas Seger

Vittnesfilm ett av åklagarens starkaste kort.

Det var på kvällen den 20 november förra året som en man i 25-årsåldern körde sin moped på Munkedalsgatan i Lundby på Hisingen när han stoppades av en person. Efter en stunds diskussion dök ytterligare fem unga män upp på platsen och tillsammans gav sig gänget på målsägaren med sparkar och slag. Någon av de misstänkta tog även fram en kniv och högg mannen som skadades allvarligt.

"En hårsmån från att dö"

– Han var en hårsmån från att dö. Det är dock inte helt klarlagt vem av de misstänkta som höll i kniven. Även motivet är fortfarande oklart även om vi har våra teorier, säger Björn Mattsson, utredare av grova brott i polisområde Storgöteborg.

Ett vittne som såg misshandeln från ett fönster lyckades filma delar av händelseförloppet. Filmen utgör tillsammans med ytterligare en övervakningsfilm från en närliggande bensinstation starka bevis mot de misstänkta gärningsmännen.

– Vittnets film visar hur målsägaren sitter på marken och gänget står runt honom. Genom filmen från bensinstationen kan vi konstatera att samma personer fanns nära brottsplatsen strax innan misshandeln skedde, säger utredaren Cecilia Ekblad.

Fann blodig kniv på brottsplatsen

Polisen var snabbt på plats och kunde gripa tre av de misstänkta gärningsmännen i närområdet. På brottsplatsen fann polisen även en kniv med offrets blod på. 

En av de misstänkta gärningsmännen är 15 år och överlämnad till sociala myndigheter. En annan är 16 år och omhändertagen enligt lagen om vård av unga. De övriga fyra, varav den äldste är 23 år, har suttit häktade sedan händelsen. Fem av dem åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för försök till mord.

– Det vittne som filmade delar av händelseförloppet från ett fönster intill brottsplatsen ska ha en eloge. Det var väldigt närvarande gjort, säger Cecilia Ekblad.

Till toppen