Man gripen för grov ekonomisk brottslighet

På morgonen tisdag 24 mars har polisen gripit en person misstänkt för grov ekonomisk brottlighet i Märsta.

Mannen är i 40-årsåldern och misstänks för omfattande ekonomisk brottslighet. Brotten handlar om grovt bedrägeri och grov penningtvätt och misstänks ha pågått under en längre tid.

Det senaste halvåret har polisen i lokalpolisområde Sollentuna och region Stockholm förstärkt arbetet mot kriminella nätverk i Märsta och Valsta, genom bland annat ökad synlig polisiär resurs, spaning, förhör och underrättelsearbete. Dagens gripande är ett resultat av det.

– Det är ett av flera gripanden som redan gjorts i det här kriminella nätverket. Den aktuella personen har en ledande roll, säger Towe Skjöld, på polisens regionala utredningsenhet.

Inom ramen för insatsen har polisen genomfört ett stort antal husrannsakningar, beslagtagit narkotika, vapen och gripit ett stort antal personer varav ett tiotal har häktats.

– Vi ser allvarligt på händelseutvecklingen i området och har därför jobbat hårt mot det kriminella nätverket. Brottsligheten skapar otrygghet och påverkar de som bor och arbetar i området, säger Christoffer Bohman, chef för lokalpolisområde Sollentuna.

Samarbete mellan myndigheter

Kriminaliteten i Märsta och Valsta har de senaste åren ökat inom brottskategorier som grova våldsbrott, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet. Polisens insats har skett i samarbete med bland annat Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Sigtuna kommun.

– De senaste åren har vi haft stort fokus på trygghetsarbete och vi gör det vi kan för att förebygga och förhindra kriminaliteten. Vi kommer inte att ge oss förrän vi fått de kriminella elementen att förstå att det här inte är en plats för dem, men vi behöver polisens hjälp. Att polisen nu satt in stora resurser och prioriterar vår kommun är givetvis mycket värdefullt och vi gör allt för att bidra med det vi kan, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

Polisen ser effekt

Polisen har sett effekt av insatsen med mindre narkotikaförsäljning och färre ordningsstörningar. Nu fortsätter polisens arbete med ökad närvaro i området och låg toleransnivå vad gäller brott.

– Vi är här för att stanna och samarbetet vi har etablerat med andra samhällsaktörer kommer att fortsätta, säger lokalpolisområdeschef Christoffer Bohman.

Fakta

Insatsen är en del i regionens arbete mot det grova våldet. Polisen i region Stockholm arbetar offensivt och med samlad kraft för att bryta våldskurvan när det gäller skjutvapenvåld och sprängningar, bland annat genom att beslagta vapen och narkotika.
Om polisens arbete mot grov brottslighet i region Stockholm