Intensivt utredningsarbete efter våldtäkter i södra Stockholm

Fantombild

En fantombild som togs fram efter våldtäkten i Alby den 17 januari för att visa hur gärningsmannen kan se ut. Bild: Polisen

Polisen utreder ett antal våldtäkter som skett utomhus i södra Stockholm de senaste månaderna. Över 100 tips har kommit in från allmänheten och bland annat de tipsen har lett utredningarna framåt.

Polisen har bett om tips och iakttagelser från allmänheten efter ett antal våldtäkter utomhus i södra Stockholm. Vid genomgång av våldtäkterna framkommer vissa likheter mellan ärendena, bland annat har gärningsmannen överraskat brottsoffret bakifrån och använt sig av mycket kraftigt våld. Ett par av brotten har skett mitt på dagen samt på platser där det normalt sett rör sig mycket människor.

Polisen fortsatt intresserad av iakttagelser 
En fantombild av den misstänkte togs fram efter en våldtäkt i Alby den 17 januari. Över 100 tips har kommit in från allmänheten och de bearbetas nu.

– Flera av tipsen har lett utredningarna framåt. Vi följer upp och bearbetar alla tips som kommer in och är fortsatt intresserad av information från allmänheten, säger Michael Johansson, utredningsledare för våldtäkterna.

Analys av flertalet säkrade spår
Ingen är i nuläget frihetsberövad för våldtäkterna. Under utredningen har dock flera personer varit frihetsberövade. Samtliga har släppts då det inte har funnits skäl att hålla dem fortsatt frihetsberövade.

Ett intensivt utredningsarbete fortgår med analys av flertalet spår som säkrats i de olika ärendena.
– Vi går även igenom en stor mängd övervakningsfilm från olika brottstillfällen, säger Michael Johansson.

Tipsa polisen
Den som har uppgifter att lämna om något av brotten ombeds höra av sig till polisen på 11414 eller genom att maila till tips-valdtaktsman.po-sthlm-syd@polisen.se eller genom att besöka närmaste polisstation.

Tre våldtäkter med likheter i tillvägagångssätt

Farsta 25/11: Kvinna utsattes för en överfallsvåldtäkt i Farsta. Våldtäkten inträffade vid 16.30-tiden, i närheten av en gångtunnel vid Farstavägen 118. Rubriceras som våldtäktsförsök.
Alby 17/1: Kvinna överfallen och våldtagen i ett skogsparti vid 15-tiden. Rubriceras som våldtäkt. Fantombild framtagen.
Flemingsberg 15/2: En kvinna påträffades av en förbipasserande utomhus i Flemingsbergs, uppger att hon blivit våldtagen. Rubriceras som grov våldtäkt. Brottstid 05:15 -06:00.

Signalementsuppgifter kopplat till fantombilden

En man, kraftig, ljushyad, pratar svenska med brytning, mellan cirka 30-40 år, ev. mörkt skäggstubb, mörka ögonbryn, svart mössa, armygrön parkasjacka, svarta kängor med snörning.