Ny misstänkt häktad i bedrägeriutredning

En pågående förundersökning i Malmö gällande bedrägerier mot äldre sväller. Under fredagen häktades en man i 30-års åldern misstänkt för flera grova bedrägerier.

Sedan tidigare är fem personer i Malmö misstänkta för ett stort antal telefonbedrägerier mot äldre runt om i Sverige. Tre av de misstänkta som greps vid första tillslaget sitter häktade.

Uppgifter i utredningen har nu lett fram till att en man i 30-års ålder har häktats under fredagen misstänkt för fem grova bedrägerier och fem försök till grova bedrägerier mot äldre runt om i Sverige.
Summan mannen misstänkts för kommit över vid bedrägerierna är ca 150 000kr.

Brotten mannen misstänks för har genomförts under tidsperioden september 2019 till januari 2020.

Den nu misstänkte mannen misstänks vara en av huvudmännen i den omfattande bedrägeriutredningen som genomförs i Malmö.

Fem av de misstänkta greps måndagen den 27 januari när polisen i region Syd genomförde tillslag mot ett kriminellt nätverk som misstänks för grova bedrägerier mot äldre personer runt om i Sverige. Tre av de misstänkta som greps den 27 januari är fortfarande häktade. De två som frigivits under veckan är fortfarande misstänkta. Sammanlagt är nu fyra män häktade misstänkta för grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier, sk vishing i den pågående förundersökningen.

Bedragarna i denna utredning har ringt upp de drabbade åldringarna, som är i 75-80 års åldern, och presenterat sig som banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut. Gärningsmännen har även påstått sig vara poliser. Bedragarna har lurat de drabbade oftast genom att säga att målsäganden har tagit ett lån vilket de nekat till. Bedragaren har då förklarat för målsäganden att de blivit utsatta för ett bedrägeri. För att stoppa utbetalningen måste målsägande i swishappen skriva in ett nummer och skriva STOPP i meddelanderutan för att stoppa låneutbetalningen. I själva verket har målsäganden själv swishat pengar till en penningmålvakt vilket de insett först efteråt.