Rimfrost: Polisen i Uppsala får förstärkning

Poliser i yttre tjänst.

Bild: Polisen

Poliser i yttre verksamhet samt utredare från andra polisregioner stärker nu upp i polisregion Mitt när den nationella särskilda händelsen Rimfrost går in i en ny fas.

– Vi är tacksamma över att vi har fått förstärkningen till region Mitt eftersom vi trots stora insatser har eskalerande problem med skjutningar och grov brottslighet, säger Carin Götblad, regionpolischef Mitt.

I den nya fasen för Rimfrost sker resursförflyttningar till Uppsala samtidigt som arbetet med att förstärka region Syd, sedan i november, fortsätter.

– Vårt arbete mot sprängningar och skjutningar pågår över hela landet, och resultaten av våra i insatser gör skillnad, inom ramen för operation Rimfrost har vi hittills bland annat frihetsberövat knappt 300 personer, tagit runt 400 vapen i beslag och gjort omfattande narkotikabeslag, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef.

Bedömningen av hur Polismyndigheten fördelar resursförstärkningen inom operation Rimfrost görs utifrån regionala lägesbilder. För Uppsalas del handlar det om antalet sprängningar och skjutningar kontra antalet invånare och poliser under den senaste tiden.

– Vi ser att hänsynen till tredje person successivt har försvunnit. Risken för att vanliga människor kan skadas eller dödas har ökat på grund av att det skjuts på allmänna platser och från fordon i rörelse, säger Carin Götblad.

I region Mitt ägde 9 skjutningar rum under årets första tre månader. Av dessa var ingen med dödlig utgång men slutade i 6 skadade. I Sverige har det skett 63 skjutningar, varav 9 med dödlig utgång och 23 skadade under samma period.  

– Det har pågått ett intensivt planeringsarbete och i dag har vi ett antal poliser som kommer till Uppsala och region Mitt. Dessa ska stärka upp verksamheten för utredningarbetet och i arbetet i yttre tjänst. Vi hoppas att de ska känna sig väl mottagna av oss. Vi har också genomfört noggrann planering när det gäller utredningsarbetet. Vi har tittat på vilka utredningar vi kan nå framgång i för att öka antalet inlåsningar av de individer som står för skjutningar och sprängningar, säger Jale Poljarevius regional kommenderingschef.

Arbetet med operation Rimfrost har hittills pågått i region Mitt med egna resurser. Under insatserna har flera beslag gjorts av bland annat vapen, fordon, kontanter och narkotika bland individer som är fokuspersoner inom ramen för den nationella särskilda händelsen.    

– I dagsläget har vi i egen regi frihetsberövat 17 individer som tillhör Rimfrost-miljön. Elva av dessa är häktade, säger Jale Poljarevius.

Den nationella särskilda händelsen avslutas i juni, metod och arbete övergår då i ordinarie verksamheten.

Nationellt resultat för operation Rimfrost

Antal under perioden 20191212 – 20200327

Frihetsberövade: 271
Häktade: 117   
Anhållna: 144
Antal husrannsakningar: 342 
Beslag vapen: 396
Beslag sprängmedel: 64 kg
Beslag narkotika: 96,5 kg amfetamin, 1,8 kg kokain, 13,3 kg ecstacy, 11 100 tabletter, 2 kg heroin, 280 kg hasch, 6,5 kg cannabis samt stort dopingbeslag
Beslag kontanter: 1 864 000 sek
Beslag värde: 4 personbilar, 32 exklusiva klockor (varav en värd cirka 1 miljon sek)