Tonåringar dömda för grova brott i gängmiljö

Vapen i en bil

Polisen har säkrat filmklipp där 17-åringen poserar med den kulsprutepistol som senare hittas i en bortbogserad bil. Bild: Från förundersökningen.

Två unga göteborgare – 17 år respektive 15 år vid brottstillfället – har dömts för inblandning i ett mord och förberedelse till ett annat.

Tonåringarna ingick i en kriminell gruppering i Biskopsgården. Den yngre överklagade domen i tingsrätten men nu har hovrätten fastställt domen.

Spår i mordutredning ledde rakt in i gängkonflikt

Det var den 14 november 2018 som en man sköts ihjäl på en parkbänk på Väderilsgatan i Biskopsgården. Det som startade som en mordutredning resulterade i en långt mer komplicerad förundersökning.  Mordet var en spontan gärning av 17-åringen samtidigt som han – med hjälp av 15-åringen – förberedde mordet på en tongivande gängkriminell i ett rivaliserande nätverk. Dessutom visade det sig att gärningsmannen skjutit fel person. Offret var en 24-årig man som inte hade något med gängkonflikten att göra.

– Inledningsvis var det svårt för oss att se något motiv bakom mordet och därmed var vi skulle börja leta efter en misstänkt. Men tack vare ett gediget arbete från de patruller som först kom till mordplatsen fick vi in värdefull information som så småningom bidrog till gripandet av de två nu dömda gärningsmännen, säger utredaren Henrik Norlin vid regionala utredningsenheten.

Det handlade om olika spår som säkrades på brottsplatsen och vittnesuppgifter från allmänheten som hjälpte utredarna att ringa in den kriminella krets som gärningspersonerna tillhörde.

– Dessutom har vi kunnat kraftsamla och driva utredningen offensivt över tid genom ett tätt samarbete med andra polisenheter. Till exempel har Hisingspolisens kunskap om den lokala gängkonflikten och dess aktörer varit en avgörande framgångsfaktor i förundersökningen, säger Norlin.

P-bot resulterade i vapenfynd

Tre bilar är centrala i utredningen. Under tiden för brotten kan de knytas till varandra, till gärningsmännen och andra personer i samma kriminella krets. En silverfärgad Volvo som setts på mordplatsen eldades upp några dagar efter mordet på Väderilsgatan.  I en felparkerad bil i centrala Göteborg hittades en kulsprutepistol och stulna registeringsskyltar. 17-åringen hade skaffat kulsprutepistolen och förvarade den i bilen i väntan på att det tänkta mordoffret skulle dyka upp. Som bevis finns bland annat filmklipp där han poserar med vapnet i bilen. Det var en missad parkeringsavgift som resulterade i vapenfyndet i samband med att bilen bogserades bort.

Livstids fängelse – om han varit vuxen

I december förra året fälldes de unga männen av Göteborgs tingsrätt. 17-åringen dömdes till nio års fängelse för bland annat mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Hade han varit över 21 år hade han fått livstids fängelse enligt domstolen. Det ses som försvårande omständigheter att ett syfte med mordet varit att klättra inom kriminalitet.

15-åringens skuld har nu prövats i två instanser. Han döms till åtta månaders sluten ungdomsvård för medhjälp till mordförberedelse, grovt skyddande av brottsling och olovlig körning. I hans fall anser domstolen att straffvärdet motsvarar fem års fängelse för en vuxen.

– I och med domarna har ytterligare två grova våldsbrott i Biskopsgården i gängmiljö klarats upp. Förutom att det innebär en upprättelse för brottsoffer och anhöriga är det en viktig markering i vårt långsiktiga arbete mot gängrelaterat våld, säger lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén.