Fängelse för grova stölder av arbetsfordon i södra Roslagen

Tre män har dömts till fängelse av Attunda tingsrätt för organiserade grova stölder och hälerier av bland annat entreprenadsmaskiner i södra Roslagen.

– De tre dömda männen har kopplingar till ett lokalt kriminellt nätverk i Roslagen, så det är betydelsefullt att de nu döms för sina brott, säger Annelie Lundberg, gruppchef för mängdbrott i lokalpolisområde södra Roslagen, och fortsätter:

– Många av de här maskinerna och fordonen har varit tidsödande och svåra att spåra, men genom en robust förundersökning har vi lyckats ge en mängd målsäganden upprättelse.

Målet gällde ett stort antal fall av stölder och hälerier av markvibratorer, kranfordon och vattenskotrar. Det stulna godset har sålts och anträffats i olika städer och orter i Sverige.

Totalt är det 15 stycken entreprenörer och målsäganden från framför allt södra Roslagen som drabbats, men målsäganden finns även utanför Stockholm.

En av gärningsmännen dömdes till ett års fängelse, den andra gärningsmannen dömdes till tio månaders fängelse och den tredje gärningsmannen dömdes till en månads fängelse.

En del av åtalen avser även andra brott som ringa vapen- och narkotikabrott.