Fängelse för man från Haninge som våldtog och trakasserade expartner

En 33-årig man döms till fängelse i tre år och nio månader för bland annat två våldtäkter och nära sex månader av olaga förföljelse, efter att han på olika sätt trakasserat en kvinna han tidigare haft en relation med.

Den 33-årige mannen från Haninge har nu dömts för flera grova brott riktade mot kvinnan; våldtäkt i två fall, varav en då kvinnan sov, olaga förföljelse, övergrepp i rättssak och olaga hot.

Den 33-årige mannen och kvinnan hade en relation under en tid. Mannen flyttade ut från kvinnans bostad i mars 2020. Relationen hade tagit slut långt innan dess, men kvinnan hade gått med på att låta mannen bo kvar till februari. Kvinnan hade tydligt klargjort att hon inte ville ha med honom att göra.

Under nära sex månader därefter trakasserade 33-åringen kvinnan på olika sätt. Tingsrätten menar att det är uppenbart att mannen drivits av en form av besatthet som skapat obehag för kvinnan. Han hotade bland annat med att döda hennes barn från en tidigare relation samt andra närstående. Han skickade filmer och bilder av pornografisk karaktär som han hotade att sprida till olika sajter.

Mannen greps i juli men släpptes senare då stödbevisning vid stunden saknades. Den 6 augusti meddelades mannen kontaktförbud gentemot kvinnan, vilket innefattade ett förbud att besöka eller på annat sätt ta kontakt med kvinnan.

"Kvinnan slapp stå ensam i sin berättelse"

Snart kunde omfattande stödbevisning i form av bland annat filmer, bilder samt ljudinspelningar som styrkte majoriteten av brotten inhämtas. Samtidigt överträdde mannen det utdelade kontaktförbudet genom att bland annat ringa målsäganden 67 gånger och han frihetsberövades på nytt.

– Att vi lyckades hitta stödbevisning i alla åtta åtalspunkter, så att kvinnan slapp stå ensam i sin berättelse var viktigt, säger Jenny Printz, en av de utredare vid sektion för brott i nära relation i polisområde Stockholm syd, som arbetat med ärendet.

Utredarna har haft ett nära samarbete med den lokala polisen som arbetat uppsökande med syftet att den utsatta kvinnan ska vara trygg.

– Utredarna har kunnat stötta kvinnan att orka hela processen. Även insatserna från kommunens relationsvåldsteam och den lokala polisen har varit ovärderlig, säger Michael Johansson, chef för polisens sektion för brott i nära relation, polisområde Stockholm syd. 

Mannen ska betala ett skadestånd till kvinnan på cirka 145 000 kronor. Kvinnan är dessutom berättigad till kränkningsersättning på totalt 150 000 kronor.

Mannen döms även för ringa vapenbrott, ringa narkotikabrott, rattfylleri och brott mot knivlagen.

Polisens arbete med brott i nära relation

Olaga förföljelse

Till olaga förföljelse (Brottsbalken 4 kap 4b §) döms den som förföljer person genom brottsliga gärningar och var och en av gärningarna har utgjort ett led i en upprepad kränkning av personens integritet.