Fler kameror i Akalla för att öka tryggheten och lösa brott

Polisen i västra Stockholm fortsätter att öka antalet kameror för att öka tryggheten och förhindra samt utreda fler brott.

Lokalpolisområde Järva har nu påbörjat arbetet med att sätta upp tillfälliga övervakningskameror i Akalla runt Sibeliusgången. Ett par kameror finns redan på plats och ytterligare några kommer att sättas upp de närmaste veckorna.

– Den allmänna kamerabevakningen av Akalla är ett strategiskt viktigt beslut för att skapa ökad trygghet för de boende. Lokalpolisområdet utvärderar ständigt metoder för att angripa den lokala problembilden, säger Mats Törnblom, kommunpolis i lokalpolisområde Järva.

Bevakningskameror placeras vid knytpunkter där många människor rör sig och på brottsutsatta platser. Från den första januari 2020 gäller en ny lag som innebär att polisen inte behöver söka tillstånd hos Datainspektionen för att sätta upp kameror, vilket gör att kamerahanteringen inte behöver fastna i långa ansökningsförfaranden när behovet av kameror uppstår.

Sedan tidigare finns det ett 40-tal kameror uppe i lokalpolisområde Järva. Kamerorna har suttit uppe sedan 2017 och varit till hjälp i många brottsutredningar, bland annat i två mordutredningar som ledde till fällande dom.