Man misstänkt för ett och ett halvt år gammal överfallsvåldtäkt efter dna-träff

En man som sitter häktad misstänkt för bland annat människorov och tre våldtäktsförsök på Södermalm knyts nu även via dna till en överfallsvåldtäkt i Rågsved förra sommaren.

Citypolisen fick upp ögonen för mannen efter en rad händelser i oktober i år. Bland annat utsattes tre kvinnor för våldtäktsförsök, och en av dem utsattes även för människorov. 

Tack vare gedigen inre spaning kunde polisen knyta den misstänkte mannen till de ärendena och efter en kortare yttre spaningsinsats greps han den 28 oktober i Stockholmsområdet.

I samband med det gripandet topsades mannen och efter dna-analys gjordes en träff på en av överfallsvåldtäkterna i Rågsved förra sommaren. 

Den våldtäkten ägde rum den sjunde juli 2019. Eftersom det skett en annan överfallsvåldtäkt i området tidigare samt ett par våldtäktsförsök fanns en misstanke om att brotten hängde samman, och utredarna på grova brott polisområde Stockholm syd var mycket angelägna om att hitta den skyldige. Bland annat publicerades en fantombild. Hundratals män topsades även i utredningen.

- Vi har verkligen velat hitta honom och vi har gjort många utredningsåtgärder, säger Åsa Hansson, biträdande sektionschef på grova brott i polisområde Stockholm syd som även vill lyfta fram vikten av att så många oskyldiga män lät sig topsas.

Men det är alltså först nu som en topsning gett resultat. Den man som sitter häktad har blivit delgiven misstanke om våldtäkten i Rågsved.