Polisen letar kriminella i trafiken

Två poliser utför en fordonskontroll. Foto.

Två poliser utför en fordonskontroll. Bild: Lars Hedelin

Polisens erfarenhet är att kriminella använder vägnätet för att ta sig till och från brottsplatser. Polisen i region Stockholm och Gotland genomförde därför under vecka 46 en trafikvecka som fokuserat på brott i anslutning till vägnätet.

Under insatsveckan ”Brott på väg” har både fasta och rörliga kontroller utförts, samverkan har skett mellan lokalpolisområdena och med regionens trafiksektion.

– Resultatet visar att vårt offensiva arbete med hög polisnärvaro på vägarna gör att det inte bara är trafikbrott som klaras upp. De flesta kriminella använder vägnätet för att transportera sig själva, stöldgods, vapen och narkotika, säger Göran Bolinder, trafikansvarig i polisregion Stockholm.

Under insatsveckan har närmare 1 400 fordon och mer än 1 500 personer kontrollerats. 379 ordningsböter för olika förseelser har utfärdats, varav 232 hastighetsöverträdelser. Bland annat har polisen genomfört 37 utlänningskontroller, två personer har omhändertagits enligt utlänningslagen, 28 personer har rapporterats för narkotikabrott och åtta personer för brott mot vapenlagen.

Ett exempel är den taxi i Södertälje som stoppades och misstanke om narkotikabrott uppstod.  Vid efterföljande husrannsakan i passagerarens hem påträffades misstänkt dopingpreparat och två skarpladdade pistoler. Den personen är nu häktad för bland annat grovt vapenbrott.

Körde mot rött ljus i 140 km/h i innerstan

Vid ett annat tillfälle uppmärksammade polisen en personbil som vid Södersjukhuset passerade polispatrullen mot rött ljus i uppskattningsvis 140 km/h. Föraren är bortsett från trafikbrotten nu också misstänkt för drograttfylleri och passagerarna för eget bruk av narkotika.

I Johanneshov stoppades en bil där föraren framförde sitt fordon vårdslöst. Den personen är nu misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, grov olovlig körning och narkotikabrott genom innehav av misstänkt narkotika och eget brukande.

 

Resultat från trafikinsatsen vecka 46

  • 8 personer misstänkta för brott mot vapenlagen
  • 28 personer rapporterade för narkotikabrott
  • 2 personer omhändertagits med stöd av utlänningslagen
  • 1 387 fordon och 1516 personer har kontrollerats