Polismyndigheten välkomnar 593 nya poliser

I samband med att 593 polisassistenter har tagit examen börjar tillväxten av poliser nu märkas av. Merparten kommer tillföras lokalpolisområdena för att stärka den lokala närvaron.

– Det är med stolthet jag välkomnar våra nya poliser. I dag möts de av kollegor runt om i landet för att tillsammans göra sitt yttersta för att klara uppdraget och göra skillnad i människors liv, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Inom polisen pågår ett intensivt rekryteringsarbete för att bli drygt 38 000 till årsskiftet 2024/2025. Nu har myndigheten 20 900 poliser, inklusive polisaspiranter, vilket är ett nytt rekord för antal poliser.

– Med de nyexaminerade poliserna börjar vi nu märka av tillväxten av poliser, även om vi fortfarande kan se variationer i vissa regioner. Att vi får fortsätta växa är otroligt viktigt för vår förmåga att kunna utföra vårt uppdrag framförallt i utsatta områden. Huvuddelen av de nya poliserna kommer tillföras lokalpolisområdena för att stärka den lokala närvaron, säger Anders Thornberg.

Polisen arbetar i flera delar för att få fler att söka sig till polisen, både via grundutbildningen till polis, men även via den funktionsinriktade polisutbildningen. I dag går cirka 2500 på polisutbildningen.

Fler poliser väljer att återvända och färre slutar

Under de första tio månaderna 2020 valde 154 poliser att återvända till polismyndigheten. Cirka 28 procent av de som slutat av annan anledning än pension har valt att komma tillbaka sedan 2015.

Under samma period har 582 poliser lämnat Polismyndigheten. Det är 171 färre jämfört med föregående år och är det lägsta antalet för motsvarande period sedan myndigheten bildades. Den totala personalomsättningen för poliser de senaste 12 månaderna är 3,3 procent, varav drygt hälften är pensionsavgångar.

Antal poliser per polisområde

Polisregion Bergslagen 

Polisområde Dalarna 13
Polisområde Värmland 7
Polisområde Örebro 20

Polisregion Mitt 

Polisområde Gävleborg 13
Polisområde Uppsala 20
Polisområde Västmanland 17

Polisregion Nord 

Polisområde Jämtland 8
Polisområde Norrbotten 9
Polisområde Västerbotten 14
Polisområde Västernorrland 14

Polisregion Sthlm 

Polisområde Gotland 3
Polisområde Stockholm city 38
Polisområde Stocksholm nord 64
Polisområde Stockholm syd 55

Polisregion Syd 

Polisområde Blekinge NÖ Skåne 14
Polisområde Kalmar Kronoberg 21
Polisområde Malmö 29
Polisområde NV Skåne 25
Polisområde S Skåne 24

Polisregion Väst

Polisområde Fyrbodal 16
Polisområde Halland 18
Polisområde Skaraborg 12
Polisområde Storgöteborg 68
Polisområde Älvsborg 15

Polisregion Öst 

Polisområde Jönköping 24
Polisområde Södermanland 16
Polisområde Östergötland 16

Totalsumma  593

Relaterad information