Samordning och rätt prioritering ledde till ny fängelsedom

Polisen säkrade viktig bevisning i form av övervakningsbilder från olika butiker där mannen stulit kött och elektronik.

Polisen säkrade viktig bevisning i form av övervakningsbilder från olika butiker där mannen stulit kött och elektronik. Bild: Polisen

En man i 40-årsåldern som släpptes ut ur fängelset begick genast nya liknande brott. Polisen i Köping samordnade och prioriterade utredningsarbetet som nu lett till att mannen dömts till ett nytt fängelsestraff.

När polisen i Köping fick in flera anmälningar gällande bedrägerier och stölder i området började de misstänka en man i 40-årsåldern som tidigare är dömd till fängelse för liknande brott.

– Brottstyperna och tillvägagångssätten stämde överens med vad mannen tidigare hade ägnat sig åt, bland annat stals datorer på skolor, kött och elektronik från butiker, och äldre personer blev lurade att lämna ifrån sig bankomatkort och kod, säger Sabina Andersson utredare i lokalpolisområde Västra Mälardalen.

Genom ett strukturerat och prioriterat utredningsarbete säkrades bevisning som ledde till att mannen i 40-årsåldern kunde misstänkas för flera stölder och bedrägerier. Bland annat syntes han på övervakningsbilder från tillfällen då han begick brotten. 

– Mannen greps och i samband med det kunde vi höra honom mot samtliga brottsmisstankar. Ett effektivt sätt att kraftsamla resursen mot de individer som begår många brott samtidigt som vi också brottsförebygger, säger Richard Florén förundersökningsledare i lokalpolisområde Västra Mälardalen. 

– En annan viktig faktor i utredningar mot personer som regelbundet begår brott är ett nära och öppet sammarbete med åklagarkammaren och den utsedda åklagaren. I detta fall fungerade samarbetet utmärkt, åklagaren fattade offensiva beslut som bidrog till ett lyckat resultat.

I början på november dömdes mannen för tre fall av stöld, två fall av grov stöld och fyra fall av bedrägerier till 1 år och 3 månader i fängelse.