Samverkan ledde till stort narkotikabeslag

Bild när 30-åringen hämtar ut paketet.

30-åringen hämtar ut paketet. Strax efter grips han av polisen. Bild: Polisen

En 30-årig man försökte smuggla in drygt 5 kilo cannabis ifrån Spanien, men misslyckades när narkotikan upptäcktes i tullen. I slutet på oktober kom domen mot mannen som bland annat dömdes för grov narkotikasmuggling.

I slutet av sommaren fattade Tullverket misstankar mot ett paket som skickats ifrån Spanien. Paketet innehållande drygt 5 kilo cannabis var adresserat till en person och skulle hämtas ut ifrån en matvarubutik i Köping.

– Ett grovt brott som hanterades effektivt i flera delar, från att Tullverket initierade ärendet och överlämnade det till Polis- och Åklagarmyndigheten, till prövning och dom i Västmanlands tingsrätt, säger polisinspektör Thomas Backman som arbetade med utredningen.

– Samarbetet mellan myndigheterna resulterade i att narkotika till ett gatuvärde av cirka 500 000 kronor inte kom ut på gatan. Pengar som troligtvis hade använts för att finansiera annan brottslighet.

I början på september steg en 30-årig man in på matvarubutiken för att hämta ut paketet, vad han då inte visste var att polisens spanare väntade i ett utrymme bredvid. När paketet hämtats ut greps mannen misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Polisens utredningsarbete fortgick i hög fart, bland annat genomfördes flera husrannsakningar som ledde till mindre narkotikabeslag och ytterligare bevisning säkrades via datainhämtning. Under förhören nekade 30-åringen till brottsmisstanken gällande grov narkotikasmuggling.

– I utredningen har det också framkommit information om andra brott som vi har kunnat arbeta vidare med.

I oktober hölls tingsrättsförhandling i narkotikamålet där 30-åringen dömdes för bland annat grov narkotikasmuggling till 2 år och 4 månader i fängelse.