Sju personer häktade för grova brott efter gripanden i Spanien och Sverige

Sju personer i ledarskiktet i ett kriminellt nätverk har idag häktats efter att ha gripits i Sundbyberg, Borås och Spanien tidigare i veckan. Samtliga är misstänkta för allvarlig våldsbrottslighet.

– Vi har med denna insats gripit stora delen av ledarskiktet i ett kriminellt nätverk som skapar problem och otrygghet i ett utanförskapsområde i norra Stockholm. Utredningen har pågått sedan i somras och bevisläget ger att vi nu har flera häktade, säger Anna Benedetti som arbetar med den grova brottsligheten vid polisen i region Stockholm. 

– Parallellt försöker vi ha så hög närvaro vi kan i Rissne för att öka tryggheten. Jag är övertygad om att dessa gripanden kommer göra stor skillnad i området och minska antalet grova brott. Vi ska nu, tillsammans med andra samverkanspartners, öka trycket för att dels stoppa nyrekryteringen, dels låsa in dem som inte vill sluta, säger Anders Djurestad, tf chef i lokalpolisområde Solna. 

En person greps i Spanien under tisdagen
En person greps av spansk polis kvällen tisdag den 10 november och de övriga greps i Sundbyberg i Stockholm och i Borås tidigt på morgonen onsdag den 11 november. 

De gripna är misstänkta för att ligga bakom allvarlig våldsbrottslighet och har haft ledande positioner i olika kriminella nätverk, vilket bland annat inneburit att man legat bakom nyrekrytering till nätverken. 

Personerna misstänks för flera fall av stämpling till mord, förberedelse till mord och grova vapenbrott.  

Under våren 2020 knäckte Europol, med hjälp av fransk polis, de krypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använde sig av för att kommunicera. Detta har kunnat användas även i detta ärende. 

– Möjligheten att läsa krypterade meddelanden har stärkt bilden och bevisläget och varit till hjälp. Vi har parallellt lagt ett stort jobb för att följa och kartlägga de här personerna som vi vet har tunga roller i kriminella nätverk, säger Anna Benedetti.