"Verkligheten som inte borde finnas"

Våld i nära relationer är en verklighet som inte borde finnas – men gör det ändå. För tusentals svenskar pågår det varje dag, året om.

I samband med Internationella dagen mot våld mot kvinnor belyser polisen runt om i Sverige det våldsförebyggande arbetet för brott i nära relationer. För oss inom polisen råder det ingen tvekan: det här är allvarliga brott och vi vill att de ska få ett slut.

Film: En verklighet som inte borde finnas

Den här filmen innehåller starkt material. Citaten är hämtade från förhör med målsäganden och misstänkta. Det är fasansfulla berättelser, fyllda av hemska ord vi ogärna hör och grymma detaljer vi helst inte vill tänka på. 

Men det är också därför de är så viktiga. 

Vi inom polisen ser den här verkligheten 365 dagar om året. Det handlar om grova och allvarliga brott som ofta pågår i det fördolda. Som kanske inte skapar lika stora rubriker eller tar lika mycket medieutrymme som annan grov brottslighet. Men som förekommer i hela samhället, oavsett var du bor eller hur mycket du tjänar.

Anmälan och stöd

Som brottsoffer eller anhörig till ett brottsoffer är det viktigt att veta att du inte är ensam – och att det finns hjälp att få. Det här är grova brott med allvarliga konsekvenser för de drabbade. Nedan har vi samlat information om hur vi jobbar mot våld i nära relation. Hur du kontaktar oss och hur du anmäler. Så om du eller någon du känner – vuxen eller barn – är utsatt: kom till oss.

Polisanmäl brott i nära relation

Här får du stöd och hjälp

Berättelser från verkligheten - Brott i nära relation