Efter lång utredning – idag kom domen för dubbelmordet

Den man som misstänkts för dubbelmordet i Linköping 2004 dömdes idag i Linköpings Tingsrätt till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes för två fall av mord.

Polisen har under 16 år jobbat aktivt med utredningen gällande dubbelmordet i Linköping den 19 oktober 2004. Arbetet har varit mycket omfattande och bland annat inneburit att ett stort antal personer testats för att kunna uteslutas eller passa den DNA-profil som mördaren lämnade efter sig vid brottet. Tillslut kunde polisen, med hjälp av släktforskning, få en DNA-träff på den man som nu har dömts.

- Domen som kom idag känns bra ur flera olika perspektiv. Dels speglar den åklagarens yrkande vad det gäller dom och påföljd. Men den kan också förhoppningsvis ge brottsoffren viss upprättelse, så att de kan gå vidare i livet, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland.

Mannen dömdes för två fall av mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att både ha passat in på DNA-profilen och erkänt att det var han som hade ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna den där morgonen den 19 oktober för 16 år sedan.

- När domen vunnit laga kraft ger den polisen möjlighet att arkivera den omfattande utredningen en gång för alla. Avslutningsvis tror jag också att det leder till att allmänhetens förtroende för polisen blir fortsatt hög, säger Jan Staaf. 

Kontaktperson för media

Jan Staaf finns tillgänglig för intervjuer. Du når honom via polisens presstalespersoner på regionledningscentralen. Telefon 010-569 23 66.