Försökte smuggla 97 liter amfetaminolja

Plastdunkar på pall i skåpbil

I den vita skåpbilen stod fyra 25-litersdunkar med amfetaminolja på en inplastad pall. Bild: Polisen

Första smugglingsförsöket gick om intet när pandemin satte stopp för inresa till Tyskland. Två veckor senare lyckades smugglarna hämta amfetaminoljan i Nederländerna men tillbaka vid svenska gränsen fastnade de i tullfiltret. Idag startar rättegången.

Den 15 maj i år stoppade tullkriminalen i Trelleborg en vit skåpbil som körde av Tysklandsfärjan. I bilen fanns 97 liter amfetaminolja och två göteborgare – en 43 årig man och en 29-årig kvinna som misstänks ha hämtat amfetaminet i Nederländerna. De båda ställs nu inför rätta för synnerligen grov narkotikasmuggling av amfetaminet som förädlat är värt cirka 9,8 miljoner kronor i missbruksledet.

– Vi har märkt att det blir mer och mer vanligt att man smugglar in amfetaminolja i Sverige för att sedan förädla den på plats i lokala narkotikalaboratorier, säger Christina Lindgren, chef för spaningssektionen i Storgöteborg.

Förberedde smugglingsresa på krypterad app

När paret fastnade i tullfiltret i Trelleborg hade Göteborgspolisens spanare följt den 43-årige huvudmannens förehavanden under en tid. Två veckor tidigare hade han gjort ett första smugglingsförsök tillsammans med en annan 21-årig kumpan. Men resan fick avbrytas när de nekades inresa till Tyskland på grund av pandemin. För detta smugglingsförsök har duon åtalats för förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. Bevisningen utgörs bland annat av konversationer om brottsplanerna som förts via det krypterade verktyget Encrochat som fransk polis lyckades knäcka i somras.

– Det här är ett tydligt exempel på hur det säkrade materialet från Encrochat blivit viktig bevisning i pågående förundersökningar, konstaterar Christina Lindgren.

Överlämnade väska med vapen och narkotika

43-åringen har även åtalats för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott tillsammans med en 20-årig medåtalad. Det var den 1 maj som polisens spanare såg 43-åringen lämna över en väska till den yngre mannen i ett industriområde i Kungälv. 20-åringen greps senare i en taxi med väskan som innehöll en pistol, 1 962 gram kokain och 169,6 gram amfetamin. Narkotikans värde på gatan uppgår sammantaget till cirka 1,8 miljoner kronor.

Ytterligare två brottspunkter gällande grovt vapenbrott och narkotikabrott ingår i åtalet mot den 43-årige huvudmannen. I samband med husrannsakan i hans bostad och garage hittade polisen ett kulgevär med minst 1 000 patroner och 357,12 gram amfetamin. I missbrukarledet är värdet på narkotikan drygt 71 000 kronor.

Rättegången mot 43-åringen och de tre medåtalade inleds idag den 19 oktober i Göteborgs tingsrätt och planeras att pågå i nio dagar.