Gammal våldtäkt uppklarad efter dna-topsning

En man som var misstänkt för olovlig körning och grovt rattfylleri i Tyresö topsades i samband med ett polisingripande. Den åtgärden ledde till att en våldtäkt för sju år sedan nu har klarats upp och mannen har dömts i tingsrätten.

– Detta exempel visar vikten av att topsa personer i enklare ärenden, för att klara upp grova brott där vi inte har identifierat någon gärningsperson, säger Sofia Zakrisson, utredare i polisområde Stockholm syd.

I november 2013 våldtogs en kvinna utomhus av en för henne okänd man, när hon var på väg hem från ett restaurangbesök i södra Stockholm. I samband med att brottet anmäldes till polisen så säkrades dna från en misstänkt gärningsman. Dna-profilen kördes i polisens register utan att ge träff på någon person, och hamnade i polisens spårregister.

I oktober 2019 stoppade en polispatrull en bil i Tyresö för kontroll. Föraren, en man i 40 års-åldern, blev misstänkt för rattfylleri och medtogs till polisstation för vidare utredning. I samband med detta så topsades föraren och dna säkrades. Resultatet från den åtgärden blev en matchning med dna som säkrades vid våldtäkten 2013.

Mannen har nu dömts i Södertörns tingsrätt för våldtäkt, olovlig körning och grovt rattfylleri till 2 års fängelse och utvisning ur Sverige i 10 år.