Kokainhandlare avslöjades vid gömma i skogen

Narkotikagömmans plats och kokainpaket

Gömman låg dold mellan två stenblock. Kokainet var inpackat i silvertejp och förvarades i plastbackar. Bild: Polisen

Polisens kamera fångade narkotikabrottslingen på bild när han kom för att vittja kokaingömman på Hisingen i Göteborg.

Det var den 14 maj som polisen upptäckte en narkotikagömma i skogen på Hisingen i Göteborg. Gömman låg väl dold i terrängen vid Sjumilastigen intill Hisingsleden. I tolv paket inslagna i silvertejp fanns totalt 1 196 gram kokain.

Greps med paket i jackfickan

Polisens spanare bytte ut narkotikan mot en ofarlig substans och satte upp en kamera i gömman. Fyra dagar senare, den 18 maj, såg polisen i kameran hur en man närmade sig platsen. Mannen uppehöll sig vid gömman en kort stund innan han gick därifrån.

– Då grep vi honom med ett av de utbytta paketen i jackfickan. Vid en senare husrannsakan i hans bostad hittade vi 148 500 kronor i kontanter, vågar med kokainrester och en mindre mängd cannabisharts, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg.

Polisen hittade ytterligare en gömma

Den 27-årige mannen häktades två dagar senare misstänkt för grovt narkotikabrott. I början av juni hittade polisen ytterligare en kokaingömma i skogen vid Sjumilastigen. Där fanns 198 gram kokain i fyra likadana tejpade paket som i den första gömman. 27-åringen delgavs misstanke om narkotikabrott även för detta beslag.

– Det här är narkotika som motsvarar cirka 7 000 missbrukardoser och som är värt drygt 1,2 miljoner kronor på gatan. Pengar som annars gått rakt in i den lokala organiserade brottsligheten. För varje beslag och frihetsberövande vi gör stör vi den kriminella affärsverksamheten. På ett mänskligt plan handlar det om att minska tillgången på narkotika för att förhindra att fler fastnar i ett missbruk, säger Johan Ekström. 

Den 29 september dömdes mannen av Göteborgs tingsrätt för grovt narkotikabrott till fem års fängelse för hanteringen av kokainet i den första gömman. Han friades för den punkt som rör den andra kokaingömman. Kontanterna som hittades i hans bostad bedömdes vara brottsvinster och förverkades av staten.