Långa fängelsestraff för synnerligen grova narkotikabrott i Stockholm

Idag kom domen i Södertörns tingsrätt efter ett av polisens största narkotikabeslag på 76 kilo amfetamin. Huvudmannen dömdes till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Ett omfattande utredningsarbete har gjorts av polisen vid grova brott på Stockholm Syd i samarbete med flera olika avdelningar inom polisen i region Stockholm, tullen och Europol.

– Vi är glada över att ha fått bort en så pass stor mängd narkotika från marknaden, som annars skulle ha hamnat hos bland andra ungdomar som slutkonsumenter. Vi är också glada över att vi har kommit åt personer som faktiskt bereder narkotika för försäljning, och att det rörde sig om personer som i narkotikasammanhang var relativt okända för vår del, säger Ulf Sundström, kriminalinspektör på grova brott Stockholm syd

Upptakten till utredningen skedde våren 2019 när Ekobrottsmyndigheten fått tips från tullen om att det fördes in tobak i landet. Efter några månader fattades misstankar om att även narkotika hanterades. Södertörns åklagarkammare kontaktades, en förundersökning om narkotikabrott inleddes och polisen vid grova brott i Stockholm Syd kom in i bilden.

I november slog Polisen och Ekobrottsmyndigheten till mot tre platser i regionen, bland annat i Täby där den största mängden amfetamin förvarades sedan det transporterats från en bearbetningsanläggning i Österhaninge.

Beslagen var på sammanlagt 76 kilo amfetamin till ett uppskattat försäljningsvärde på flera miljoner kronor. Samtliga personer som åtalades greps i samband med, eller kort efter, tillslagen.

Huvudmannen, en man i 50-årsåldern, dömdes till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. En man i samma ålder dömdes till sex års fängelse för samma brott.

En kvinna i 30-årsåldern dömdes till ett år och nio månaders fängelse för narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott,

En man i 50-årsåldern dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling till fängelse i ett år, och ytterligare en man i 45-årsåldern dömdes till fängelse i tio månader för urkundsförfalskning, narkotikabrott och narkotikasmuggling.

Enligt Ulf Sundström tog den omfattande utredningen i anspråk sammanlagt 104 engagerade medarbetare från polisens sida.

Samarbetet omfattade även norska myndigheter eftersom norsk tull och polis beslagtog 15 kilo amfetamin som kunde kopplas till den svenska framställningen. Fallet med smuggling kopplade in Europol.