Ledare för Vårbynätverket gripen i Spanien

Ledaren för Vårbynätverket har gripits i Spanien. Mannen som misstänks för omfattande grov brottslighet flögs hem till Sverige i veckan och häktades idag, onsdag den 28 oktober.

Mannen som är ledare för Vårbynätverket greps nyligen i Spanien av spansk polis. Mannen transporterades hem till Sverige i veckan och begärdes under onsdagen häktad. Mannen som är i 30-årsåldern misstänks för en stor mängd allvarliga brott begångna i Stockholmsområdet under våren. Brotten det rör sig om är förberedelse till mord, människorov, rån, grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Flertalet utredningsåtgärder ledde fram till att nätverksledaren kunde gripas. Det förekommer även material i utredningen från krypterade chattar (Enchrochat), som polisen i Sverige kunnat få del av med hjälp från Europol efter att de tillsammans med fransk polis under våren knäckte de superkrypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använde sig av för att kommunicera.

Flertalet personer från nätverket frihetsberövade

Sedan tidigare är 13 personer, de flesta tillhörande Vårbynätverket, frihetsberövade för liknande brottslighet. Och fler gripanden är att vänta.

– Detta innebär ett genombrott för vårt hårda arbete mot de kriminella nätverken i polisområde Stockholm syd. Vi har under lång tid haft en strategisk inriktning där vi bland annat prioriterat detta nätverk och de aktuella gripandena är nu ett resultat av detta, säger Susanne Wikland, chef för grova brott vid polisen i region Stockholm syd och fortsätter:

– I förlängningen hoppas vi att detta ska ge våra medborgare större trygghet och att de kriminella nätverken blir svagare och färre. Vi kommer fortsätta vårt offensiva arbete och arbeta framåtlutat med fokus på våra medborgare.

Gripandena är en del i arbetet mot den grova och organiserade brottsligheten som polisen i region Stockholm driver. Polisen i region Stockholm har mycket god inblick i de kriminella nätverken och vi riktar in oss på ett antal individer och nätverk som ligger bakom utpressningar, skjutningar, sprängdåd och annan grov brottslighet i region Stockholm.

Läs även: Över 100 frihetsberövade efter Encrochat