Misstänkt för köp av sexuell tjänst

Säng i en av de misstänka lägenheterna.

Verkligheten ser inte ut som i de stajlade sexannonserna. Bild: Camilla Fogelhamre

De två väninnorna från Rumänien reser runt i Sverige och säljer sex. En man på besök i Göteborg har stämt träff med en av dem via en sexannons på nätet.

– Jag måste ringa min fru, hon väntar på mig och blir orolig om jag inte hör av mig. 

– Du får ringa henne om en stund. Nu ska jag hålla förhör med dig för du är misstänkt för brottet köp av sexuell tjänst.

Förhöret hålls i en civil polisbil och mannen som misstänks för sexköp har precis gått ut från en lägenhet i ett hyreshus på Hisingen i Göteborg. Vad han inte vet är att polisen har spanat på lägenheten och sett honom gå in där en halvtimma tidigare. Polisen har kopplat lägenhetsadressen till en annons på en sexsajt där sexuella tjänster erbjuds mot betalning.

Hävdar att han bara köpt vanlig massage

Den misstänkte sexköparen i 35-årsåldern är på besök i Göteborg och bor i en annan stad i regionen. Han är gift, har ett fast jobb och till en början förnekar han kraftfullt att han har gjort något brottsligt. Han hävdar att han köpt vanlig massage utan inslag av sexuella tjänster.

– Men varför var ni båda nakna och varför har du betalt 1 800 kronor om det bara gällde vanlig massage, frågar polisen.

Mannen är upprörd. Orden kommer i en strid ström och han säger gång på gång att han berättar sanningen. Han återkommer till att han är en hederlig person med familj och jobb och är orolig för vad som ska hända om det blir känt att han misstänks för sexköp.

– Det är en vanlig reaktion som vi möter hos sexköpare. Brottet är förknippat med mycket skuld och skam och förnekelsen sitter ofta väldigt djupt, säger Caroline Nilsson vid människohandelsgruppen i region Väst.

Ändrar sig och erkänner

Polisen berättar att de har bevis som talar för att mannen har köpt sex av en kvinna i lägenheten han har besökt. Förutom polisens iakttagelser har den prosituerade kvinnan vittnat om att det skett och det finns digitala spår som styrker sexköpet.

Till slut ändrar mannen sin berättelse och erkänner brottet. Han har köpt sexuella tjänster – förutom vanlig massage av den prostituerade kvinnan. Men han väljer att erkänna först när han inser att ärendet annars kommer att drivas vidare i domstol. Nu blir det istället ett strafföreläggande från åklagare som skickas hem på posten. 

De åker runt i Sverige och säljer sex

Samtidigt som mannen förhörs går polisen in i lägenheten där sexköpet har genomförts. Syftet är att ta den prostituerades vittnesmål och att erbjuda hjälp.

– Många av de prostituerade är väldigt utsatta och vet kanske inte riktigt hur de ska ta sig ur sin situation. Dessutom kan de vara tvingade att sälja sig så vi har alltid med oss att det kan handla om människohandel, säger Caroline Nilsson.

I den lilla enrumslägenheten som hyrts ut i andra hand via en förmedlingstjänst finns den 24-åringa kvinnan som mannen träffat och hennes jämngamla kompis. De kommer från Rumänien och reser runt i olika svenska städer och säljer sex. Pengarna de tjänar skickar de hem till familjen. I november planerar de att återvända till hemlandet.

Verkligheten ser inte ut som i annonserna

De båda kvinnorna annonserar ut sina tjänster på sexsajter – de har flera annonser med olika profilbilder igång samtidigt för att öka exponeringen. Kontrasten mellan det som saluförs i de stajlade sexannonserna och intrycket som möter i den torftiga lägenheten är slående.  En stor säng med omaka lakan dominerar det enda rummet. På ett bord bredvid står en tub med glidmedel och en halvt urdrucken tekopp. En av kvinnorna berättar att när den ena har en kund går den andra kvinnan in och väntar i det angränsande lilla pentryt.

Det är inte första gången som de rumänska kvinnorna får besök av svensk polis i samband med prostitution. De vet hur processen går till, pratar bra engelska och svarar erfaret på frågorna under vittnesförhöret. När de får erbjudande om hjälp ler de mot varandra, försäkrar att de vet vart de ska vända sig men avböjer artigt hjälpen.

Prostitutionen upphör åtminstone här

Det är först när polisen informerar om att de ska kontakta lägenhetsinnehavaren som kvinnorna reagerar. De är väl medvetna om att lägenhetsinnehavaren kan göra sig skyldig till brott om hen inte vidtar åtgärder när sexhandel i lägenheten har uppdagats. Kvinnorna förstår att det bara är en tidsfråga innan de måste hitta ett nytt ställe där de kan ta emot sina kunder.

– Kvinnorna ville inte ha hjälp – inte just nu i alla fall och förmodligen kommer de att fortsätta att sälja sex. Men genom vår insats kan vi åtminstone se till att prostitutionen upphör i den här lägenheten. Vi har stört verksamheten och förhoppningsvis har sexköparen fått sig en tankeställare också, säger Caroline Nilsson.