Motorcyklist försökte köra ifrån polisen: ”Ser en klar risk med beteendet”

I förra veckan ingrep polisen mot en maskerad motorcyklist på Bäckby. Motorcyklisten visade vara en yngre man som nu är misstänkt för flera brott.

Den 12 oktober strax efter klockan 17 larmades en polispatrull till Bäckby, för att försöka stoppa en mopedist som lämnat en plats i samband med ett polisingripande. På en plats mellan Välljärnsgatan och Puddelugnsgatan stod en yngre man bredvid en MC-scooter, i samband med att patrullen närmade sig drog han upp en maskering över ansiktet och utan hjälm åkte han iväg på motorcykeln.

– Tyvärr ett vanligt tillvägagångssätt när vi försöker kontrollera vissa personer som är kriminella, eller har samröre med kriminella. Det finns vissa svårigheter att ingripa mot personer som tar till flykt på en moped eller motorcykel, men förr eller senare brukar vi få tag på dessa, säger Emil som var en av poliserna på plats.

Polisen hann aldrig påbörja ett förföljande innan den yngre mannen bara efter några meter kraschade med motorcykeln i en lekpark. Efter en kortare språngmarsch togs han fast av polisen.

– Händelsen skedde på eftermiddagen när personer kommit hem från sitt arbete och var på väg till lekparken. Som tur var fanns det inga familjer på lekparken, men runtomkring var det folk i rörelse.

– Den här gången klarade sig alla involverade och utomstående utan fysiska skador, men jag ser en klar risk med det här beteendet, inte bara för personen som kör motorcykeln utan även för tredje person.

När den yngre mannen visiterades hittades även en mindre mängd narkotika. Efter händelsen lämnades han över till vårdnadshavare.

– Efter ingripandet kom en boende i området fram och berättade hur glad han var att vi fick tag på den yngre mannen och motorcykeln. Han sa att de själva har barn och varit oroliga då motorcyklar och mopeder ofta åker förbi i hög hastighet.

Den yngre mannen, som är mellan 15-18 år, är misstänkt för ringa narkotikabrott innehav och bruk, drograttfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Polisen misstänker också att MC-scootern är stulen.

– Vi är medvetna om att mopeder och motorcyklar används som brottsverktyg, vi arbetar både i linjearbetet och med planerade insatser för att komma åt problemet, säger Västerås lokalpolisområdeschef Sara Ekström.

– Det är anmärkningsvärt att en så ung person blir misstänkt för så många allvarliga brott. Polisen vidtar flera åtgärder för att komma åt problemet med unga personer som är eller riskerar att hamna i kriminalitet. En del i det arbetet är att med kraft ingripa mot pågående brottslighet, det ska helt enkelt inte löna sig att begå brott.

Utredningen pågår.