Nu går poliserna ut på aspiranten

Polisaspiranter

Polisaspiranter på utbildning. Bild: Lars Hedelin/arkivbild

Med start den 2 november påbörjar 308 polisstudenter från Södertörn och Växjö sin aspirantutbildning. Samtidigt går 42 aspiranter från distansutbildningen FPU, Funktionsinriktad polisutbildning i Växjö, ut på sin aspirantutbildning.

Nu är det dags för en ny kull polisaspiranter att påbörja sin utbildning.

– Alla aspiranter är varmt välkomna. De är en efterlängtad förstärkning till verksamheten längst fram. Nu har vi tagit ytterligare ett kliv i arbetet med att stärka verksamheten, säger rikspolischef Anders Thornberg. 

Nytt för i år är att höstens kull är uppdelad. Första gänget – totalt 308 aspiranter + 42 stycken FPU-aspiranter – börjar den 2 november och ytterligare en kull startar den 18 januari med 330 aspiranter. Detsamma kommer att gälla i vår, då en kull aspiranter startar i april och en i juni 2021.

De aspiranter som börjar den 2 november kommer från utbildningarna på Södertörn och i Växjö. De kommer att gå tillbaka till sina respektive lärosäten i 8 veckor efter aspirantutbildningen.

Erik, civil handläggare på gränspolisen i Luleå, är en av alla FPU-aspiranter.

Polisaspiranten Erik.

Den här veckan välkomnas nya polisaspiranter. En av dem är Erik i polisregion Nord. Bild: Privat

– Jag är ganska praktiskt lagd och vill gärna få en större variation i arbetsuppgifter, så därför vill jag bli polis. Dessutom upplever jag att det finns större utvecklingsmöjligheter inom myndigheten om man har en polisexamen, säger han.

Hur känns det att gå ut på aspiranten?
– Jag ser verkligen fram emot det. Det ska bli kul att prova på andra verksamheter inom myndigheten och lära känna nya medarbetare. Samtidigt kommer jag sakna alla mina studiekamrater från utbildningen i Växjö, säger han.

Fler förändringar

På grund av situationen med Covid-19 kommer Umeå, Borås och Malmö låta sina studenter gå klart hela sin fjärde termin innan de börjar som aspiranter. Även där är det två kullar som gäller, en som börjar i januari och en med start i juni.

– Lärosätena har själva fått välja hur de vill hantera situationen med Covid-19. Vi är väl förberedda på detta i regionerna och alla aspiranter kommer att få en bra och likvärdig utbildning oavsett när man påbörjar sin aspirantutbildning, säger Anders Henckel som är tillförordnad gruppchef för aspirantutbildningen.