Polisen vill förebygga bedrägerier mot äldre

Tre kvinnor samtalar runt ett bord.

Polisen har i samarbete med UR Samtiden spelat in en serie samtal baserade på mötespaketet ”Försök inte lura mig” som riktar sig till äldre. Syftet är att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam för den som drabbats.

Bedrägeribrotten fortsätter och äldre är en särskilt utsatt grupp. ”Försök inte lura mig” är ett prisbelönt brottsförebyggande initiativ som nu har spelats in i tre avsnitt för UR Play och Kunskapskanalen. Det handlar om romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier.

– Det är viktigt att vi försöker nå ut till äldre på olika sätt. Att dela kunskap och erfarenheter kring bedrägerier via UR Play och Kunskapskanalen är ett bra komplement när mötespaketets fysiska träffar inte genomförs på grund av pandemin, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare, polisens nationella bedrägericenter.

I ”Försök inte lura mig” möter vi brottsoffer som på olika sätt blivit utsatta för bedrägerier. Polisen berättar om den ökande brottsligheten och ger konkreta råd och tips på hur man kan skydda sig från att bli lurad.

– De brottsoffer som medverkar vill dela med sig av sina erfarenheter för att stärka andra i liknande situationer. Vi hoppas nå många äldre och att fler ska prata om bedrägerier, både förebyggande och om det redan har hänt. Många är utsatta och det är viktigt att kunna prata med någon närstående för att förstå att man inte är ensam, säger Anna Karlsson, polisens projektledare.

Bedrägerier är grova brott som kan drabba vem som helst, men äldre är särskilt utsatta och luras ofta med hjälp av den nya tekniken där man genom ett knapptryck kan förlora sitt livs besparingar. Brottsligheten är ofta kopplad till organiserade kriminella nätverk. Under 2019 uppgick brottsvinsterna i de polisanmälda investeringsbedrägerierna till 458 miljoner kronor.

”Försök inte lura mig” finns på UR Play från den 6 oktober och kommer att sändas på Kunskapskanalen den 26 oktober och den 1 november.

"Försök inte lura mig" på UR Play

Bedrägerier mot äldre