Salems seniorer fick brottsförebyggande information

Salems seniorer inbjöds den 28 september att lyssna på hur de kan undvika att bli utsatta för bedrägeriförsök när kommissarie Johan Allard från Södertäljepolisen föreläste på biblioteket.

– Om du är lite mer besvärlig och jobbig kan du försvåra ordentligt för personen som försöker lura dig. Att göra livet så svårt som möjligt för de som väljer en kriminell bana är något vi från polisen jobbar dagligen med, säger Johan Allard.

Johan Allard var inbjuden att berätta på biblioteket av en ideell förening som hjälper seniorer att använda digital teknik. De platser som fanns tillgängliga i salen var fyllda av seniorer som på corona-avstånd både lyssnade och ställde frågor under den dryga timmen som föreläsningen pågick.

– Många har en uppfostran som säger att man ska vara vänlig, hjälpsam och tillmötesgående. Men jag vill sprida budskapet att man kan vara allt detta och samtidigt inte öppna dörren för människor man inte känner igen, lägga på telefonluren när någon man inte känner ringer och vill att vi ska göra saker. Det är aldrig fel att ifrågasätta personen som ringer eller står utanför dörren, säger Johan Allard.

Det är också viktigt att säga ifrån om man tycker att någon står för nära när man är vid en uttagsautomat eller står i kassakön.

– Det ska man göra både för att förhindra att någon ser din kod och på grund av den pågående pandemin, säger Johan Allard.

Polisen arbetar på olika sätt brottsförebyggande för att förhindra att människor blir utsatta för brott. Det handlar om att vara ute och prata när tiden tillåter, ta fram informationsmaterial, sprida information på sociala media eller att berätta i media om olika tillvägagångssätt som brottslingar har.