Snabb ansökan för Oliver

Oliver framför en byggnad.

Oliver studerar vid polisutbildningen på campus i Umeå.

Två veckor från ansökan till antagning. Så såg processen ut för Oliver. För några veckor sedan började han vid polisutbildningen i Umeå.

Oliver är 23 år och kommer från Uppsala. Förra hösten och våren läste han på polisförberedande utbildningen på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå, och det var då han fattade beslut om att söka till polisutbildningen.

– Jag visste väl egentligen redan på högstadiet att det var polis jag ville bli. Jag har alltid gillat att hjälpa andra människor och jag vill göra skillnad i samhället, säger Oliver.

I början av januari sökte Oliver till polisutbildningen. Veckan därpå gjorde han testerna hos Rekryteringsmyndigheten i Stockholm och en vecka senare kom antagningsbeskedet. I augusti började han polisutbildningen på campus i Umeå.

– Äntligen! Jag känner att det är rätt val. Umeå är en fin stad och polisutbildningen här har ett bra rykte, säger han.

Välja aspirantplats

Den nya antagningsprocessen, som infördes i januari, gör det möjligt att söka till polisutbildningen hela året. Tester och antagning sker löpande hos Rekryteringsmyndigheten i Stockholm och Malmö.

Den som är godkänd i alla moment får i samband med testerna träffa en antagningshandläggare, där den sökande får välja studieort, studieform och i vilket polisområde man vill göra sin aspirant.

– Jag har valt att göra min aspirant i Västerbotten. Till en början vill jag jobba som ingripandepolis, komma ut och träffa människor, säger Oliver.

Vad vill du säga till de som funderar på att söka polisutbildningen?

– Jag tycker att de ska söka. Förbereder man sig bra inför testerna och kommer in på utbildningen, så kommer man att få erfarenheter att ta med sig hela livet, säger han.