UAS - en viktig komponent i polisens luftburna förmåga

UAS (Unmanned Aircraft System) har funnits i polisregion Nord i ca 2,5 år men tagit rejäl fart sista året. Idag finns ett 30-tal piloter med minst lika många UAS:er.

UAS är det formella namnet på det som i folkmun kallas för drönare. De flesta är mindre och något enklare flygmaskiner som är väl spridda i polisregion Nord men på huvudorterna finns det större UAS:er med avancerade kameror. Bland annat så har de en bra värmekamera som kan användas vid till exempel eftersök av försvunna personer.

Andra användningsområden för UAS är brottsplatsdokumentation, bevakning av säkerhet i samband med offentliga tillställningar, skydd av egen personal och liknande.

– Flygbilder med UAS ger en bra överblick av en brotts- eller olycksplats, bilder som kan vara ovärderliga i ett utredningsarbete, säger Jörgen Nordqvist, UAS pilot i Östersund. 

I sociala medier har en kort film publicerats från ett skarpt uppdrag när UAS pilot tillsammans med hundförare eftersökte en försvunnen man i trakten av Härnösand. 

Pilot vid uppdraget var Petter Elfving och det är också han som beskriver vad som sker i filmen.

– UAS är ett komplement till våra övriga resurser och ett väldigt bra och effektivt verktyg vid exempelvis eftersök av försvunna personer, säger Petter Elfving.

Film från skarpt ärende