Ung man förvarade handgranater och vapen i förråd på tomten

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för grovt vapenbrott efter att polisen hittat handgranater och automatvapen i ett förråd på tomten där han bodde.

Polisen stoppade mannen utanför hans bostad i Nacka i september 2018 då han misstänktes för narkotikabrott. I anslutning till det gjorde polisen en husrannsakan i hans rum i huset där han bodde med sin pappa. 

- På tomten, lite undanskymt på baksidan, fanns ett förråd. När en av poliserna frågade mannen om förrådet blev han påtagligt nervös, vilket gjorde att poliserna även gjorde en husrannsakan där. I förrådet låg det två stycken stora väskor med två skarpa handgranater, ett automatvapen med tre tillhörande magasin, varav två var fyllda med 30 patroner vardera, ljuddämpare, en revolver med ammunition, falska ID-kort och kläder, som ett par jeans, handskar och en handduk, säger Therese Axensjö som utrett ärendet. 

Förrådet var låst med ett hänglås och nycklar som passade till låset hittades i mannens rum. Man kunde senare även hitta dna från mannen på jeansen och på handduken som låg i väskorna. På en av handskarna hittade man dna från en kompis till mannen samt dna på väskorna från andra personer som inte gick att spåra. På kartongen där nycklarna låg till hänglåset i mannens rum fanns också fingeravtryck från mannen. 

Döms till fängelse i två år och sex månader

Mannen friades i tingsrätten då domstolen ansåg att man inte kunde ställa det utom allt rimligt tvivel att mannen visste vad som fanns i väskorna. Det gick inte heller enligt tingsrätten att utesluta att det kunde finnas flera nycklar till hänglåset. Tingsrätten tog också upp att det inte fanns några fingeravtryck på själva hänglåset eller nycklarna som kunde binda mannen till förrådet.

Hovrätten ändrade tingsrättens dom och ansåg att bevisningen i målet räckte för en fällande dom. Mannen döms till två år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

- Vi tycker att bevisningen i målet var stark och det är bra att hovrätten dömer mannen för de aktuella brotten. Det är allvarligt att en ung man innehar och förvarar skarpa vapen, säger Therese Axensjö.