Brottsaktiv döms till fängelse för flera bedrägeribrott

En man dömdes i augusti till 2 års fängelse för flera fall av bland annat grovt bedrägeri, olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Vi vill nu varna allmänheten för att använda bank-id i situationer där man själv inte tagit initiativet.

Mannen har lurat både företag och privatpersoner på en stor summa pengar och ett antal bilar. Det har skett genom att mannen på olika sätt har kommit över privatpersoners bank-id för att sedan kunna låna pengar och teckna köpeavtal på bilar i deras namn.

Det här är en brottsaktiv person som tidigare varit dömd för liknande brott. Mannen hade nyligen släppts från ett fängelsestraff när utredarna vid polisen i Gävle noterade att det rapporterades in flera nya bedrägeriärenden kopplat till den här personen. Det visade sig att tillvägagångssättet var desamma nästan varje gång, och de som blivit utsatta var inte medvetna om hur deras uppgifter som han förmått dem att lämna ut användes.

Mannen frihetsberövades av åklagare och ett omfattande utredningsarbete påbörjades. Tack vare samverkan mellan polis och åklagare och ett noggrant utredningsarbete kunde mannen åtalas för flera olika brott.

- Det är viktigt att lagföra dessa personer så att brottsoffren får upprättelse. Det är också bra att det uppmärksammans så att andra får information om hur de kan skydda sig. Godkänn inte en inloggning eller underskrift med bank-id om du inte är helt säker på vad du loggar in eller vad du skriver under, säger Jessica Bodin, chef för bedrägerigruppen i Gävleborg.

Mannen dömdes till 2 års fängelse vid Gävle tingsträtt för att ha lurat företag och privatpersoner på närmare 2 miljoner kronor. Han ska också betala skadestånd till målsägandena på cirka 800 000 kronor. Mannen har överklagat domen till hovrätten.

Läs mer

Fler utreder bedrägerier i Gävleborg