Gränspolisen bemöter kritik efter id-kontroll

Gränspolisen har under de senaste dagarna ifrågasatts i media sedan en mörkhyad man, i samband med en id-kontroll, fått lämna tåget för vidare kontroll på perrongen.

- Jag förstår att filmklippet som spridits i sociala medier från händelsen väcker känslor, men det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.

Händelsen utspelade sig den 11 september på Hyllie station i Malmö. Där utför gränspolisen så kallad inre gränskontroll för att säkerställa att passagerare som reser in i Sverige med tåg har rätt att vistas i landet.

- När vi går på ett tåg kontrollerar vi samtliga passagerare. Om en passagerare inte vill medverka i en kontroll kan vi behöva be personen att gå av tåget eftersom vi inte kan uppehålla tåget. Det är vad som har skett här.

Mannen menar själv att han blivit särbehandlad på grund av sin hudfärg.

- Vi har tydliga riktlinjer för hur kontroller ska gå till. Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström.

Thommy Brännström framhåller att polisen har rätt att utföra kroppsvisitation, men det ska inte används rutinmässigt.

Den som anser sig blivit illa behandlad har möjlighet att själva göra en anmälan. Då hanteras ärendet av avdelningen för särskilda utredningar och en oberoende instans granskar händelsen.