Höga hastighetsböter vid Öresundsbron

Två poliser i samtal med bilist. Bakgrund belatstationn vid gränsen.

Gränspolisen rapporterade över 300 hastighetsöverträdelser, flertalet vid Öresundsbron, under den nationella trafikveckan i mitten av augusti.

- Det här bekräftar att många bilister inte respekterar hastighetsgränserna vid betalstationen, men också att vi på gränspolisen kan bidra till en beteendeförändring när vi kraftsamlar, säger Tomas Sawicki på gränspolisen i region Syd.

Fokus för trafikveckan den 17 till 23 augusti var trygghetskapande arbete med syfte att öka den upplevda tryggheten hos medborgarna. En förutsättning för att nå dit är att sänka medelhastigheten. Därför ska alla hastighetsöverträdelser rapporteras, även de lägre mellan 6-9km/h.

Vid betalstationen är hastighetsöverträdelserna många gånger mycket mer än så och totalt utfärdades 304 fortkörningsböter under veckan.

Tomas Sawicki är inte överraskad över det stora antalet och menar att de höga hastigheterna vid området kring betalstationen är en fara både för resenärer och för medarbetare vid gränsövergången.

- Vi för en dialog med Öresundskonsortiet om problematiken och jobbar för att det ska vara säkert för resenärer, kunder och personal på Öresundsbron.

Trafiksäkerhetsarbetet är en del av polisens ordinarie uppdrag. Både nykterhet och hastighet kontrolleras ofta vid gränsövergångarna.

- Resultat från trafikveckan sticker så klart ut, men gränspolisen har fortsatt fokus på trafiksäkerhet och att öka tryggheten på vägarna. Genom ett aktivt arbete med att beivra trafikbrott kan vi förändra förarnas beteende och rädda liv.

För mer information, kontakta:
Kerstin Gossé, kommunikatör, kerstin.gosse@polisen.se 0730 - 55 05 74