Man dömd till 1,5 års fängelse för åldringsbrott

En man i 50-årsåldern har dömts till fängelse i 1 år och 6 månader för grov stöld och försök till bedrägeri mot äldre. Han ska även betala skadestånd till brottsoffren.

– Polisen arbetar hårt för att lagföra personer som begår brott mot äldre människor. Jag hoppas att vårt arbete ger dessa särskilt utsatta brottsoffer en viss upprättelse, säger Lennart Jansson, inspektör vid lokalpolisområde Täby

Brotten har begåtts mot tre äldre personer i Stockholmsområdet - Kungsholmen, Bromma och Täby. Den dömde gärningsmannen har under falska förespeglingar att kontrollera ventilationen lurat sig in i de äldres hem. Väl inne i har han begått stölder. Gärningsmannen har även försökt ta ut pengar med en av målsägarnas bankkort. Polisen har bland annat genom DNA-spår kunnat knyta mannen till brottsplatserna.

Solna tingsrätt har dömt mannen till 1 år och 6 månaders fängelse för grov stöld och försök till bedrägeri. Han ska även betala skadestånd på totalt 23 118 kronor till målsägarna samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Tips och råd

  • Lämna aldrig ut ditt kort eller koden till kortet. Detta gäller både via e-post, telefon och vid hembesök. Polisen ber aldrig om kort- eller inloggningsuppgifter.
  • När det ringer på dörren är det också viktigt att vara säker på vem man öppnar för innan man gör det. Ring upp det företag eller den myndighet de säger sig komma ifrån och be dem legitimera sig i titthålet på dörren.
  • Prata med dina äldre anhöriga och sprid kunskap om hur bedrägerier kan gå till.
  • Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank och gör därefter anmälan till polisen. Ta hjälp av anhöriga eller vänner.

Läs mer om hur äldre kan skydda sig mot att bli utsatta för brott