Polisen spårade ett 70-tal offer för sexbrott på nätet

I november förra året greps en man i Skövde misstänkt för sexualbrott mot barn på nätet. Det blev starten på en omfattande utredning där medarbetare vid polisens regionala it-brottscentrum i Väst spårat unga brottsoffer runt om i landet.

Vi bildade en grupp med sju medarbetare med olika kompetenser som samarbetat i det här ärendet. Att vi fått arbeta fredat under lång tid har varit en framgångsfaktor, säger handläggaren Maria Gustafsson som samordnat arbetet.

På onsdagen väckte kammaråklagare Ylva Lundgren det sista åtalet i det omfattande ärendet mot mannen. Av åtalet framgår att brottsoffren är flickor i åldrarna 10–17 år som lurades att skicka bilder via sociala medier till den nu åtalade mannen.

Misstankarna mot mannen stärktes sedan polisen med hjälp av internetspaning spårat en ip-adress som ledde fram till honom. Vid polisens tillslag i november i fjol beslagtogs teknisk utrustning som analyserats.

I sin mobiltelefon hade mannen en stor mängd filmer och bilder på unga flickor. En betydande del av polisarbetet har bestått i att identifiera målsägarna, upprätta nya anmälningar och hålla förhör med dem.

– Sammanlagt har 83 förhör hållits med målsägare, varav 51 med barn och 32 med ungdomar. Några av dem har inte velat medverka och i andra fall har det inte funnits tillräckligt med bevis, men ett 70-tal målsägare ingår i åtalet, säger Maria Gustafsson som också varit barnförhörsledare i utredningen.

I förhören med barnen har framkommit att mannen bland annat fått kontakt med barnen mot löfte om pengar eller alkohol. Han har sedan förmått dem att skicka nakenbilder och i vissa fall hotat med att sprida bilderna vidare.

Brottsrubriceringarna är utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till dessa brott, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, försök till grovt olaga tvång och kränkande fotografering samt anstiftan därtill. 29-åringen har erkänt i många fall.

Förhandlingarna i tingsrätten påbörjas den 23 september och beräknas pågå i nio veckor.

Så skyddar du dig mot gromning

Barnförhörsledarens råd: Prata med barnen

Hur kan vuxenvärlden förebygga internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn på nätet? Barnförhörsledaren Maria Gustafsson har mött många brottsoffer och konstaterar att barnen ofta döljer vad de varit med om på grund av känslor av skam och skuld.

– Mitt främsta råd är att prata mer med sina barn om vad de gör på nätet, säger hon.

Utan att skrämma är det viktigt att realistiskt förklara vad som kan hända, till exempel att bilder som delats på nätet är nästintill omöjliga att radera i efterhand.

– Det handlar om att stärka barnen så att de vet att de alltid kan ta kontakt med en förälder eller annan vuxen om de råkar ut för någon form av hot eller om de skickat iväg bilder de efteråt ångrar, säger Maria Gustafsson.