Polisens aktionsgrupp avslöjade CSN-fusk för miljoner

Bedrägerier

Bedrägerier. Bild: Lars Hedelin

2017 avslöjade polisens aktionsgrupp i region Väst det kriminella nätverket i ett stort CSN-bedrägeri. Idag inleds rättegången. Här berättar Anders Henriksson och Anita Qvarnström mer om utredningen och avslöjandet.

Aktionsgruppen i Väst har kartlagt 200 personer som misstänks ha deltagit eller utnyttjats i bluffansökningar. Med mobila bank-id:n kunde personerna kvittera ut i snitt 150 000 kronor var för utlandsstudier som aldrig genomfördes. En man i 30-årsåldern står åtalad för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Enligt åtalet har han vid 78 tillfällen fått ut sammanlagt över nio miljoner kronor. Vid 26 tillfällen försökte han även få ut totalt 2,4 miljoner kronor, men då slog myndigheterna till innan pengarna betalades ut.

Det var under 2017 som polisens aktionsgrupp i region Väst avslöjade det kriminella nätverket. I gruppen ingår Anders Henriksson och Anita Qvarnström som är poliser i Göteborg. De har lång erfarenhet och har utrett allt från mord till stölder men är numera knutna till den så kallade aktionsgruppen i region Väst. Där hanterar de utredningar som är så omfattande att slutresultatet ibland inte är klart förrän efter flera år.

– Vi arbetar ju inte bara med ett ärende åt gången men det är ändå lite ovanligt att arbeta så långsiktigt med ett ärende, säger Anita Qvarnström.

Aktionsgruppens arbete sker ofta i det tysta och är därför ganska okänt inom polisen.

– Vi jagar företeelser istället för straff. Det är ett lite annorlunda polistänk, säger Anita Qvarnström.

Det misstänkta miljonfusket med studiestöd började med att aktionsgruppens analytiker spårade en stor mängd penningtransaktioner. Ett kriminellt nätverk misstänktes handla med narkotika. Men överföringarna kom inte från knarkaffärer utan från studiemedel.

Enligt åtalet hade huvudmännen förmått målvakter att låna ut sina personuppgifter, bankdosor och koder. Som tack för att målvakterna skuldsatte sig för livet fick de behålla en del av studiestödet.

Rättegången mot huvudmannen och ytterligare tre män inleds idag tisdag i Göteborgs tingsrätt. Oavsett utgången i rättegången är den stora vinsten att polisutredningen uppmärksammat kryphål som möjliggjorde de felaktiga utbetalningarna av studiemedel.

Myndigheter i gemensamt arbete mot välfärdsbrottslighet