Polishunden Ilya hittade livlös man under vattenytan

Polishunden Ilya

Polishunden Ilya undersöker omgivningarna kring en sjö. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Polisen

Efter att ha varit försvunnen i nästan tre dygn hittades en livlös man i en sjö i Västmanland. Polisens specialsökhund Ilya vägledde sin hundförare till platsen för upptäckten.

I början på sommaren försvann en man ifrån sitt hem i de norra länsdelarna i Västmanland. Några dygn senare letade polisen fortfarande efter mannen och i sökarbetet deltog specialsökhunden Ilya, som är tränad att hitta blod, saliv, hår och föremål som en människa hanterat.

– Vid en sjö satte jag på en spårsele med lina på Ilya som är signalen om att hon ska påbörja sökarbetet efter vittring från människor. Hon tog direkt upp ett spår och sprang rakt ut i skogen, vilket gjorde att jag trodde att vi skulle hitta mannen där. Men istället hittade vi en mindre narkotikagömma som någon förmodligen ganska nyligen besökt, säger Ilyas hundförare Charlotte.

Hundekipaget gick tillbaka mot sjön och just den här dagen pågick sökarbetet i över 30-grader värme vilket gör att hundarna snabbt blir trötta. Ilya svalkade sig med ett bad i sjön innan det intensiva arbetet med nosen fortsatte. Tillsammans med en kollega bestämde de sig för att koncentrera sökarbetet runt sjön och de höjder som fanns längs ena sidan.

– Jag och kollegan småpratade bland annat om att Ilya och jag har samarbetat i sju år, vilket gör att hon ibland kan gå fritt medan jag läser av de tydliga och mindre tydliga signaler som hon ger mig. Det gör att jag vet vad jag ska följa upp och vad jag kan utelämna.   

Hundekipaget rörde sig tillsammans med kollegan längs sjökanten som leder upp till en höjd. 

– Jag kände att vinden svepte lätt ifrån sjön och såg hur Ilya travade tillbaka ner mot den. Först tänkte jag att hon ville bada igen, men hon stannade till istället för att dyka i som hon brukar göra. Hon stod vid sjökanten och vädrade med nosen samtidigt som hon tittade ut över vattnet, det var ingen tydlig signal men jag förstod ändå att det var något som gjorde henne nyfiken. När jag tog mig ner till sjön såg jag en människa ligga en bit under vattenytan ett par meter ut från sjökanten.

– Det var Ilyas nyfikenhet att följa upp det hon fick i nosen som den här gången gjorde att vi kunde hitta det vi letade efter. Nyfikenhet är en egenskap man värdesätter högt hos en polishund. Polisen har många duktiga hundekipage som bedriver ett viktigt arbete, inte minst när det gäller räddningsinsatser. 

Polisen bedömde att det inte låg något brott bakom dödsfallet och anhöriga informerades snabbt om att mannen hittats. 

– Vi hoppades så klart in i det sista att hitta mannen vid liv, men insatsen kändes ändå viktig så att anhöriga fick svar om vad som hade hänt.