Risken för båtstölder ökar under hösten

Antalet anmälningar av båtstölder brukar öka i början och i slutet av säsongen. I artikeln berättar kommunpolis Christer Öhrlund om hur du kan försvåra för en eventuell tjuv.

Hittills i år, mellan januari och augusti 2020, har 347 båtstölder anmälts i region Mitt, där Västmanland, Uppsala län och Gävleborgs län ingår. De flesta anmälningarna gäller stöld i och från båtar och stöld av båtmotorer.

– Vi vet av erfarenhet att antalet båtrelaterade stölder ökar igen när båtsäsongen börjar närma sig sitt slut. Anledningen till detta är att det är mörkare ute och att det är mindre folk i rörelse, berättar Christer Öhrlund, kommunpolis i Västerås.

Nu när semestern är över är det mindre folk i hamnarna och båtarna används inte lika mycket.

Skydda dig från båtrelaterade stölder

Tillvägagångssättet är ofta liknande vid stölderna. Man stjäl båten och kör iväg till en annan plats där man monterar lös motorn och tar med sig den.

– Det finns några enkla knep, hur man kan försvåra för tjuven. Det viktigaste är att ha båten väl fastsatt med ett godkänt lås. Märk motorn med både dold och synlig märkning för att det ska gå att identifiera motorn vid en eventuell stöld, säger Christer Öhrlund.

Även spårsändare är förebyggande, men viktigt då att kontrollera med försäkringsbolaget vilka typer de godkänner. Annat man kan tänka på är att ha båten där det finns bra belysning samt att ta hjälp av andra båtägare för att ser till båten.

Båtsamverkan

– Just båtsamverkan är ett väldigt effektivt sätt att förebygga brott. Genom att se efter varandras båtar ökar förutsättningarna för att förhindra båtstölder, säger Christer Öhrlund.

Om du lämnar båten en längre tid, be någon om hjälp med att ha uppsyn över din båt. Du kan till exempel be någon att

  • se till att lamporna tänds vid olika tider
  • hålla båten ren och snygg från fågelspill
  • fälla ner eller öppna kapellet då och då
  • sätta upp flaggan
  • hänga ut en handduk eller dylikt
  • ösa båten regelbundet
  • försöka få din båt att se bebodd ut

Båtsamverkan på polisen.se


Båtrelaterade stölder, anmälda brott januari-augusti 2020

Västmanlands län Uppsala län Gävleborgs län Totalt
107 149 91 347


Båtrelaterade stölder, anmälda brott i region Mitt, maj-oktober 2019

Maj Juni Juli Augusti September Oktober
58 49 54 49 69 69