Romansbedrägerier ökar – så kan du skydda dig

Anmälningar om bedrägeribrott minskar i Västsverige men en kategori ökar – romansbedrägerierna. Brottsförebyggaren Anna-Karin Kjellgren har ett viktigt råd: För aldrig över pengar på uppmaning av någon du aldrig träffat.

Internationella romansbedrägerier inleds ofta med en kontakt via nätet, till exempel på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier. Både män och kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

Typfallet är en engelsktalande man som befinner sig utomlands, till exempel militär, berättar Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.

– Kontakten kan pågå länge, ibland i över ett år, innan det uppstår en fråga om att föra över pengar för något akut behov. Men i det typiska romansbedrägeriet har parterna aldrig träffats i verkliga livet.

Till en början kan det handla om mindre belopp. Sedan uppstår snart ytterligare behov av överföringar av pengar. Till och med efter en avslutad relation kan nya bedrägerier uppstå när den drabbade erbjuds hjälp att få tillbaka sina pengar – mot en avgift, vilket också är en bluff.

Anna-Karin Kjellgrens främsta råd är att aldrig föra över pengar på uppmaning av någon man aldrig träffat.

– Och att alltid anmäla bedrägeriet till polisen. Den som drabbas är inte ensam. Det är fler som råkar ut för detta, säger hon.

Polisens statistik över anmälda bedrägeribrott i region Väst visar en markant minskning (- 7 procent) hittills under 2020 samtidigt som fler brott redovisas från polisen till åklagare (+ 12 procent). Men internationella romansbedrägerier är en brottskategori som tvärtom ökar. Förra året fick polisen i region Väst in 43 anmälningar på hela året, hittills i år har redan 49 anmälningar upprättats.

Film om romansbedrägerier

Polisens råd till den som drabbats av romansbedrägeri:

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar polisen dig att:

  • Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
  • Anmäl till polisen.
  • Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
  • Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.