Stor ökning av stulna katalysatorer – ligor misstänks

Under 2020 har polisen i region Stockholm sett en dramatisk ökning av bildelsstölder i form av katalysatorer. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom och efterlyser tips från allmänheten.

Från januari till mitten av september i år anmäldes 1323 stölder av katalysatorer och partikelfilter i polisregion Stockholm, att jämföra med 38 stycken motsvarande period förra året. I vissa fall har samma bilägare drabbats fler än en gång på samma bil. 

– Bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser vi en trend med en otrolig ökning i just katalysatorer. Det rör sig främst om äldre bilmodeller från 2004-2009, säger Jörgen Karlsson, samordnare för brottsförebyggande arbete i polisområde Stockholm nord.

Snabbt tillvägagångssätt

I videomaterial från tidigare brott framgår det att 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil. En person agerar förare och väntar i bilen medan de två andra genomför stölden. Den ena personen hissar upp bilen med en domkraft så att den andra kan komma åt under bilen och rycka loss bildelen. Bilen hissas snabbt ner med domkraften och de två männen sätter sig i bilen och kör iväg.

Tipsa polisen

På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Var uppmärksam och kontakta polisen, antingen via 112 om brottet är pågående eller via 114 14 om du observerat något.

 Registreringsnummer, signalement, tidpunkt och andra uppgifter är intressanta för att polisen ska kunna kartlägga och förhoppningsvis även lagföra dessa gärningspersoner.

– De slår till vart som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Vi är beroende av tips från allmänheten för att lagföra skyldiga och kunna lämna tillbaka upphittat stöldgods, säger samordnare Jörgen Karlsson.

Anmälda stölder

Polisanmälda stölder av katalysatorer och partikelfilter.

Polisregion Stockholm
Vecka 1-38 2019: 38 st
Vecka 1-38 2020: 1323 st

Hela landet
Vecka 1-38 2019: 90 st
Vecka 1-38 2020: 2633 st