Var vaksam! Just nu har flera äldre drabbats av brott i polisregion Mitt

Ett flertal brott mot äldre personer har begåtts under de senaste veckorna. Personer som bor i Uppsala, Enköping och Knivsta har drabbats.

Aktuellt tillvägagångssätt är att målsäganden blir uppringd av någon som påstår sig företräda myndighet eller bank. Gärningsmannen berättar på ett mycket trovärdigt sätt, att det har uppstått ett fel med den uppringdes bankkort och att man nu genom telefonsamtalet snabbt och smidigt ska lösa detta. Gärningsmannen förmår sedan målsäganden att lägga bankkort och kod i ett kuvert för att sedan placera kuvertet utanför dörren till sin bostad. Vid något brottstillfälle har man även ringt på dörren och fått kuvertet i handen.

Äldre personer som drabbas av brott råkar oftast ut för stöld i hemmet eller genom bedrägerier. Många gånger handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker efter att på olika sätt lurat sig in i bostaden. Bedragaren uppträder ofta trovärdigt, charmigt och sympatiskt. Många gånger har bedragaren kunskap om personliga grunduppgifter gällande den man lurar.

Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon. Polis eller myndighetsperson ber aldrig om kort- eller inloggningsuppgifter.

Om du har äldre anhöriga, prata med dem och sprid kunskap om hur bedrägerier kan gå till.

Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta snarast din bank och gör därefter anmälan till polisen.

Så skyddar du dig

  • Lämna aldrig ut ditt kort eller koden till kortet. Kortuppgifter och koder är nyckeln till dina pengar.

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

  • Släpp inte in någon okänd. Be också om legitimation.