Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

17-åring döms för synnerligen grov misshandel i Svedmyra

En 17-årig ung man döms för synnerligen grov misshandel och narkotikabrott till ett års sluten ungdomsvård efter en skjutning i Svedmyra den 1 juli 2020.

Det var på kvällen den 1 juli 2020 som det inkom uppgifter till ledningscentralen hos polisen i Region Stockholm om en skottskadad man utomhus i Svedmyra i södra Stockholm. Väl på plats anträffade polis en allvarligt skadad man och denne fördes till sjukhus med ambulans. Det visade sig snart att 17-åringen och ytterligare en person, som inte kunnat knytas till brottsplatsen, hade angripit målsägande med pistol och kniv samt utdelat flera slag och sparkar mot kropp och ansikte. Därefter avlossade 17-åringen skott då målsäganden låg ned som träffade i höften.

Omfattande teknisk bevisning

I den efterföljande insatsen greps ett antal personer. Dessa släpptes senare och avfördes från utredningen. Den nu dömde 17-åringen, som var 16 år vid tidpunkten för brotten, har under utredningens gång endast lämnat detaljfattiga och i vissa delar felaktiga uppgifter. Men tack vare bland annat omfattande teknisk bevisning och vittnen som lämnat värdefulla uppgifter har 17-åringen nu kunnat dömas. 17-åringens dna påträffades i flera av de blodspår som fanns på brottsplatsen och på målsägandes kläder. En analys av 17-åringens mobil visar också att hans telefon kopplat upp vid brottsplatsen vid tiden för brottet. Det finns dessutom filmmaterial som visar brottsförloppet.

17-åringen som nu dömts till ett års sluten ungdomsvård ska också betala ett skadestånd till målsägande på 117 450 kronor.