Åtal för grovt narkotikabrott – kokainköpare är ”Svenssons”

Kokainkaka

Ett av beslagen av kokain som gjordes i 56-åringens bil. Bild: Polisen

Två göteborgare åtalas bland annat för att ha sålt kokain vid 42 tillfällen till sju personer. Köparna är väletablerade ”Svenssons” med inkomster och ordnade livsförhållanden.

Det var i höstas som polisens spanare fick upp ögonen för de två göteborgarna – 31 och 39 år – i samband med kokainförsäljning i centrala Göteborg. Polisen slog till efter att 39-åringen misstänks ha överlämnat ett större kokainparti i Jönköping. Under utredningens gång har polisen säkrat bevis från bland annat telefontrafik och förhör med kokainköpare. Nu åtalas männen för totalt 42 överlåtelser under två månader hösten 2020.

Köparna – inga vilsna ungdomar

De sju som misstänks ha köpt kokain av männen är mellan 31 och 47 år. Tre är kvinnor, fyra är män. Samtliga köpare bor i Göteborgsområdet och lever under ordnade förhållanden. Deras inkomster varierar men tre av köparna tjänar mer än 500 000 om året och en av dem har en årsinkomst på nästan 2,7 miljoner kronor. Sex köpare är helt ostraffade sedan tidigare.

– Det här är helt vanliga ”Svenssons” som är väletablerade i samhället – långt ifrån den gängse bilden av narkotikaköpare. Det är heller inga vilsna ungdomar det handlar om utan de här köparna har passerat 30-årsstrecket, har bostad och sysselsättning, säger Carl-Johan Bruno, tf utredningschef vid spaningssektionen i Storgöteborg.

Återkommande kokainköp

Enligt åtalet köpte de sju personerna kokain av männen vid 42 tillfällen. Sex av dem köpte vid tre eller fler tillfällen. Flest narkotikaköp gjorde en 31-årig kvinna som köpte kokain vid tolv tillfällen. I förhör har hon berättat att hon kontaktade säljarna via sms och gjorde upp om tid och plats och vanligtvis gjordes själva överlåtelsen i säljarens bil. Hon betalade 800 kronor kontant för varje kokainköp.

Tre åtalas för grovt narkotikabrott

Den 39-årige mannen åtalas också för grovt narkotikabrott. Den 27 oktober förra året följde polisens spanare honom till Jönköping. Där mötte han upp en 56-årig man från Stockholmsområdet som han överlät narkotika till enligt åtalet. Vid polisens tillslag hittades 3 970 gram kokain i Stockholmarens bil. Även han åtalas för grovt narkotikabrott.

– Det är ovanligt att någon som säljer narkotika på gatunivå även hanterar så här stora partier. Oftast är det andra aktörer som sköter distributionen, säger Carl-Johan Bruno.

Senare samma dag gjordes ytterligare ett tillslag mot göteborgarens 31-årige medbrottsling som befann sig i Göteborg. Vid husrannsakan i hans bostad och bil fann polisen 1 159,8 gram kokain. I sin ägo hade han även kontanter och medel på ett konto som misstänks komma från brottslig verksamhet. Han åtalas för grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott.

Gatupriset för det totala beslaget på drygt 5,1 kilo kokain är cirka 13,7 miljoner kronor.