Bred samverkan avgörande för dom gällande sprängning

Ett gemensamt arbete mellan flera delar av Polismyndigheten och andra myndigheter var avgörande för den fällande domen mot en man i 30-årsåldern, som nyligen dömdes till 14 års fängelse för explosionen under en bil i mars 2019.

Polisens nationella bombskydd, det nyligen inrättade bombdatacentret, polisregion Väst, NFC, FOI och Åklagarmyndigheten har tillsammans arbetat i ärendet, som ledde fram till domen som meddelades här om veckan.

Flera avgörande delar bidrog till att den rätt komplicerade utredningen kunde drivas framåt, en del i arbetet var bombdatacentrets analys av sprängladdningen och vilka komponenter som använts. Den specifika konstruktionen tillsammans med forensiska spår var en viktig i utredningen, som dessutom kunde kopplas till ett annat ärende i Stockholm och ytterligare en konstruktion i mannens bostad, vilket stärkte bevisningen.

Åklagarens arbete med att lyfta in flera olika ärenden var betydelsefullt för att kunna nå resultat.  Likaså utredarnas arbete i region Väst, som bland annat kartlade den dömde mannen genom att bakspåra försäljning mm, de tog också hjälp av olika verksamheter och experter för att kunna ta utredningen vidare, även tekniska spår hanterades väl, som sedan nationellt forensiskt center säkrade.

– Under utredningsarbetet har medarbetare från både nationella bombdatacentret och nationella bombskyddet stöttat utredarna med kunskaper kring bland annat konstruktionen, vi har också stöttat åklagaren med teknisk kompetens och speciallagstiftning inför åtalet. De här ärendena är komplicerade, att vi arbetar gemensamt är därför avgörande för att kunna driva utredningen till åtal och fällande dom, säger Marie Borg, chef nationella bombskyddet.