Fängelsestraff för åldringsbedrägerier

Under tisdagen dömdes flera män till fängelse misstänkta för grova bedrägerier (vishing) mot äldre personer runt om i södra Sverige. De misstänkta har bland annat presenterat sig som poliser vid brotten.

De tre huvudgärningsmännen dömdes av Hässleholms tingsrätt till fängelse i 2 år och 9 månader, 1 år och sex månader samt 1 år och 2 månader för delaktighet i flera grova bedrägerier. Vidare döms en misstänkt man till tre månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Tingsrätten dömer också tre andra män för delaktighet i bedrägeribrott och penningtvättbrott till olika straff mellan en månads fängelse och skyddstillsyn. Sammanlagt är det sju män som döms av tingsrätten för delaktighet i vishing- bedrägerier.

Bedragarna har lurat äldre som blivit uppringda av en man som uppgav att han ringde från polisen. Uppringaren har påstått att någon kapat eller ”skimmat” bankkort, att någon försökt göra kortköp på guldfynd – och i vissa fall blivit gripen – samt att bankkort spärrats. De äldre har i de flesta fall uppmanats att lägga sitt bankkort och sina smycken i ett kuvert samt har övertygats att överlämna kuvertet till en påstådd civilpolis som kommit hem till de drabbade under pågående brottssamtal.