Fyra personer åtalas för omfattande bedrägerier mot äldre

Fyra personer har under måndagen åtalats för omfattande bedrägerier mot äldre, bland annat på flera håll i Stockholmsområdet. Gärningspersonerna kom över stora belopp genom att utge sig för att komma från banker, polis och hemtjänst.

Det var den 26 februari som fyra personer, två män och två kvinnor mellan 17 och 29 år, kunde gripas i centrala Umeå i samband med ett fordonsstopp. Personerna hade innan gripandet kommit över stora summor genom att lura personer över 90 år att lämna ifrån sig sina bankkort genom att utge sig vara från bland annat polis, bank eller hemtjänst.

– Personerna har varit oerhört brottsaktiva och strategiskt gett sig på riktigt gamla människor. Att dessa målsäganden nu kan få upprättelse är oerhört viktigt, säger utredningsledare Chistina Stenling vid polisen Umeå.

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, föregivande av allmän ställning samt olaga identitetsanvändning. Tillvägagångssätten har bland annat varit att de misstänkta har ringt upp och sagt att någon har tagit ett lån i målsägarens namn och att banken måste komma och hämta upp kortet med kod. I vissa fall har de sagt att polisen ska hämta kortet. I flera fall har målsägande lämnat ut kort och kod till misstänkt efter att ha skrivit under en handskriven lapp som misstänkt haft med sig. Därefter har korten använts till automatuttag och i vissa fall även köp i butik.

Grova bedrägerier på flera håll i länet

Polisen har kunnat knyta gärningspersonerna till 20-30 brott i Stockholmsområdet. Sex av dessa brott, där det handlar om stora bedrägeribelopp, ingår i åtalet. Brotten har begåtts i Älvsjö, Älta, Ekerö, Upplands Väsby, Bandhagen och Hägersten. Stockholmspolisens bedrägerisektion har samarbetat med polisregion Nord.

– Nästan alla äldre vet om att det finns bedragare och att de inte ska lämna ifrån sig kort eller koder, men gärningsmännen är skickliga. De stressar upp offren som oftast är väldigt gamla. Det begränsar deras kognitiva förmåga och de hinner inte tänka efter. Många mår dåligt långt efteråt, säger Mehdi Asadpour, på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

De fyra personerna åtalas även för en stor mängd brott i Umeå, Skellefteå, Vännäs och Örnsköldsvik.